България, Общество

Алеко Константинов първи заговаря за красотата на българските планини

Стотици хора избягаха от жегата и забързания трафик на столицата, за да прекарат неделния ден сред чистия въздух и красивата природа на Витоша, предаде репортер на БГНЕС.

Писателят Алеко Константинов първи заговаря за красотата на родната природа и за ползата от туристическите преходи за душата на човек. След него голяма част от родните ни поети също обръщат поглед натам.

Именно на Щастливеца е посветена и днешната изложба, разположена на поляната пред хижа „Алеко“, която събира погледите на любопитните планинари. Тя е озаглавена „Съзерцанието на Щастливеца“ и е част от инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината“. В изложбата могат да бъдат видени уникални фотоси, сред които снимка на хижа „Фонфон“ от 1927 г., на полаганите на основите на хижа „Кумата“ от Юношеския туристически съюз през 1935 г., на строежа на хижа Алеко от 1922 г. и други.

Любителите на планината могат да видят и запечатан момент от масовото изкачване на Черни връх преди 125 години, организирано от Алеко Константинов, както и да прочетат откъси от негови произведения.

Сред експонатите са и първите издания на „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“ и много други.

„Посетителите на планината могат още да вземат безплатно четиво, да се насладят на нашите поетични четения с поетите Петър Чуков и Иван Христов. На 5 точки сме поставили и екобиблиотеки, които непрестанно зареждаме с нова литература. Догодина ще разширим тази мрежа, тъй като се радва на огромен интерес“, разказа Таня Томова от Столична библиотека.

На място всеки може да се сдобие и с безплатна едногодишна читателска карта. /БГНЕС

DW.COM