България, Политика

Биков: 4 април е приемлива дата, но няма да подкрепим промени в изборното законодателство

Президентът насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е приемлива, но с някои притеснения. Радев предложи в оставащото малко време до края на този парламент да се направят промени в изборното законодателство, засягащи неговия фундамент и ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи. Това заяви на брифинг Тома Биков от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Ако БСП и ДПС решат да преразгледат публичната си позиция от последните дни, в която настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Няма да подкрепим тези предложения. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси, добави Биков.

Президентът искаше да правим избори още есента, а сега казва, че има време. Има време за какво, за това философски да промени изборите в България и начина, по който се провеждат, добави Георг Георгиев.

От 2012 г. има решение на съда в Страсбург, който разтълкува решение на българското предходно правителство за въвеждане на промени в Изборния кодекс, в момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добрите практики на съда по правата на човека в Страсбург, каза Георгиев.

На 4 април ще бъде католическият и арменският Великден, това е тревожно. Българите ще трябва да гласуват и в чужбина, не малко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува, и това ще създаде проблеми за гласуването най-вероятно. Малко е безсмислено със седмица по-късно да обяви изборите. Гласуването по пощата трябва да се състои и в трети страни, този процес трябва да имаме време да го комуникираме и с чуждите администрации и пощенските служби, още повече знаете, че много от държавите в света са в абсолютен локдаун, подчерта Георгиев. /БГНЕС

DW.COM