България, Общество

БПЦ няма да участва в срещата в Аман

Св. Синод на Българската православна църква няма да изпрати представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил в столицата на Йордания Аман на 26 февруари.

В съобщението на българските митрополити се заявява, че Българската патриаршия се въздържа от участие. Агенция БГНЕС публикува пълният текст от съобщението на Св. Синод.

“Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия – хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен”.

БГНЕС припомня, че за срещата в Аман са потвърдили участие само патриарсите на Русия и Сърбия, докато почти всички останали глави на православни църкви категорично отказват да присъстват. Последният, който отговори отрицателно на отправената покана, бе грузинският патриарх Илия II в началото на тази седмица.

Според вселенския патриарх Вартоломей инициативата на йерусалимския патриарх е закъсняла и застрашава единството на Православната църква.

Преди два дни пред БГНЕС българският патриарх Неофит съобщи, че няма да има наше участие в тази среща. /БГНЕС

DW.COM