COVID-19, България, Общество

Броят на излекуваните надвишава броя на новозаразените

Броят на излекуваните от коронавирус надвишава броя на новоконстатираните случаи на седмична база, предаде репортер на БГНЕС.

 

За изминалото денонощие са констатирани само 6 положителни случая на заразени с коронавирус, от тях 4 са в болница. За денонощието са направени 443 проби. Общият брой на заразените у нас е 2433 души.

Разпределение по възрастови групи – най-засегнати са на възраст между 50 и 59 г. – 21%. Следват 60-69 г. – 19% и 40-49 г. – 17%. До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи е 66%, а над 60 г. – 34 на сто.
В болници са 235 лица с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 20 в интензивно отделение.

Няма смъртен случай регистриран у нас за денонощието. Средната възраст на починалите до момента е 67,2 години.  Общата смъртност в страната в периода 9 март – 26 април по данни на Националния статистически институт е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване в общата смъртност за периода в сравнение с 2019 г.

Общият брой на излекуваните е 862 пациенти.

Въпреки тези оптимистични данни, това все още не е устойчива тенденция. Трябва да продължим с мерките – физическа дистанция и лична хигиена, призова доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

В България на 1 милион души имаме 18,5 смъртност от коронавирус.

“България неведнъж се е справяла с предизвикателствата. За момента ние показваме, че можем да се справим с тези трудности. В тези светли дни на най-българския празник можем да кажем, че преодоляването на такива периоди е необходимо, за да ни вдъхне национално самочувствие”, заяви доц. Димов. /БГНЕС

DW.COM