България, Общество

Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук

Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“ – едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне. Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол“. Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите и законите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица“, съобщи Гешев.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир “Дяково”, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които незаконно се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, увери Гешев.

На снимката: ТЕЦ Бобов Дол

И допълни още, че „има основателно предположение на граждани на околните населени места, че тежкотоварни камиони изкарват от ТЕЦ-а глина, а истината е, че превозват въглища и разрушават пътната настилка. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи“.

Относно предстоящата ревизия на приватизацията Гешев съобщи: „Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000 процента, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздуха, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух. Проверката на приватизацията ще е комплексна, с взаимодействие с всички министерства“.

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са в Бобов дол, след като прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката са ТЕЦ-ове “Бобов дол”, “Брикел”, “Сливен” и “Перник”.

„Ако бях на мястото на Божков и на други олигарси, с които е ангажирана с наказателна отговорност българската прокуратура, щях да направя нещо подобно за да се защитя. Разбирам го, но ние като част от държавата трябва да спазваме определени правила”, така главният прокурор отговори на репортерски въпрос, че избягалият от страната бизнесмен Васил Божков е търсил чужда помощ в ОАЕ. Според него тези хора имат право да се защитават по всякакви начини, но те са извън закона.

„Това е разбираемо, защото разполагат с много пари, ние правим всичко възможно да бъде върнат в България обвиняемият Божков, който е най-богатия българин, но и най-опасният”, добави Гешев. Той добави още, че е време нещата да дойдат по местата си.

„Не мога да кажа дали и Ковачки ще избяга, не го познавам” така главният прокурор отговори на въпроса на БГНЕС, дали бизнесменът, собственик на ТЕЦ „Бобов дол” и други, може да избяга от страната

„По отношение на обирите на парични салони в последно време ще кажа следното:първо-дискутирахме с отделите по сигурност към банковите институции с оглед на подобряване сигурността на самите обекти, а другата-да работим по отношение на извършителите, като по един от случаите имаме задържан”, каза министърът на вътрешните работи. Той каза още, че по някои от другите случаи има заподозрени, набелязани са мерки и за засилване на полицейското присъствие в местата, които са по уязвими като големите градове”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

„Затворили сме три деривации, язовир Дяково се пълни всеки ден с по 4-5 сантиметра, докато се напълни изцяло, вода ще има само за питейно-битови цели. Намерихме 29 незаконни байпаса, ТЕЦ-овете са на 24-часов контрол, следим ги директно в министерството. Само един ТЕЦ има право да гори отпадъци-Сливен и той гори тези на София”, каза министър Димитров. Според него циментовите заводи в страната плащат цената на нелегалните и са съгласни с всички условия на министерството./БГНЕС

DW.COM