България, Общество

Ден 69: Фенери в небето над Министерски съвет и уволнение за Борисов

В 69-я ден на гражданско недоволство към властта, протестиращите в София пуснаха протестен кавър на кавъра „Батальона се строява”, популярен от близкото попфолк минало, с който се поздравяваха в казармата.

Минути след 20 часа няколко хартиени фенера полетяха над Министерски съвет и угаснаха в небето, предаде репортер на БГНЕС.

Фасадата на бившия партиен дом, подслонил депутатите от 44-ото Народно събрание, отново е киноекран.

Обстановката е спокойна. Хората слушат записи от изказвания на Бойко Борисов, припомнят се думите му, че президентът Радев го снима с дрон и други негови коментари.

Хората днес не са толкова, колкото предни дни, но и тази вечер са достатъчно шумни. Скандират „оставка”, „мафия”, „мутри вън”.

От трибуната Арман Бабикян от „Отровното трио” заяви, че с поправките в избирателния закон, които предстоят да се гласуват на второ четене в пленарна зала утре, депутатите готвят измама и лъжа.

Ще се опитат да върнат хартиените бюлетини заедно с машините. Ще се опитат да удължат срока за доставката им с още месец и половина, за да няма време за доставката им до изборите и така да се гласува, нещеш ли, само с хартиени бюлетини. Така ще могат отново да се опитат да спечелят с машинации, с кражба на вота на българите, заяви Бабикян и добави: Тази машинация е опит да бъде обран българският народ и да бъде посегнато на едно от най-свещените му свободи – избирателното право.

Бабикян се обърна към управляващите от ГЕРБ с думите: До тук всеки, който се е опитал да натъкми закона в своя ползва е загубил.

Протестиращите остават непреклонни в исканията си – оставка на правителството, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори. /БГНЕС

DW.COM