България, Общество

Димитър Петров: Пред зебра шофьорът трябва да спазва правилата, а пешеходецът да спре и да се огледа

Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, защото има повече нарушители на Закона за движение по пътищата и липсва толерантност от страна на водачите и пешеходците.

Това каза пред БГНЕС Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика” в Столичната община.

„Основната причина за инцидентите е неспазването на правилата. Водачът нарушава правилата като отнема предимството на пешеходеца, който също има задължение да спре и да се огледа. Законът забранява на пешеходците да тичат по т.нар. зебри. Повече съобразяване и толерантност е необходимо и от двете страни”, заяви Петров и подчерта, че 2017-та е била годината с най-малко пострадали и загинали пешеходци на територията на града, както и, че в последните две години се наблюдава увеличение на броя на жертвите.

Той увери, че независимо от това общината не спира да предприема мерки, с които да гарантира сигурността на гражданите на пешеходните пътеки.

„През последните 5 години бяха предприети доста мерки, като най-видните и широко приложени са изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, най-вече в районите с интензивно движение на пешеходци и около училища, детски градини и паркове.

Друга мярка е допълнителното осветяване на натоварените пешеходните пътеки, така че и в тъмната част на денонощието да е по-добра видимостта им. Само през тази година бяха осветени допълнително 100 пешеходни пътеки, имаме над 1000 неравности, които принуждават водачите да намалят скоростта на автомобила си“, добави още той и уточни, че в момента, в града, има над 350 повдигнати пешеходни пътеки, над 1000 неравности и близо 300 допълнително осветени пешеходни пътеки.

От думите му стана ясно, че с цел да се гарантира сигурността на пешеходците изграждат светофарни уредби, които заменят пешеходните пътеки.

„Това е с цел допълнително да повишим безопасността, тъй като светофарът е по-рестриктивна форма на организация на движението. Когато светне червено на автомобилите, те са длъжни да спрат и да пропуснат пешеходците, докато на пътеката това е оставено изцяло на правилата за движение по пътищата, видимостта и други фактори. За сигурността на пешеходците светофарите са по-добър вариант и те гарантират липсата на конфликтност между пресичащи и автомобили. На някои места светофарът може да удължи с 10 секунди времето за пресичане на пешеходците, но това е ниска цена в името на това да бъде запазен животът на пешеходците“, коментира директорът и уточни една светофарна уредба струва между 10 000 и 30 000 лева.

Попитан дали има зебри, които не отговарят на новите нормативни изисквания, той отговори, че няма такава, която да не отговаря на тях. По отношение на цветните зебри, Петров каза, че те не са в нарушение на правилата.

„По наредба на регионалното министерство имаме право да използваме червен цвят за пешеходна пътека, но само на местата, където има интензивно пешеходно движение или около училища и детски градини“, посочи той.

Директорът коментира още, че пуснатият наскоро светофар при Софийския университет не е довел до образуване на тапи, а напротив – облекчил е движението в района.

„След пускането му задръстванията намаляха, защото той е в координация със следващия, който е на бул. „Цар Освободител“. Преди изграждането му се наблюдаваше блокиране на близките кръстовища, заради т.нар. „индианската нишка“ от преминаващи хора по пешеходната пътека, които спираха движението. Имахме забавяне и на градския транспорт. Със светофара успяхме да решим този проблем. Основната причина за изграждането му обаче беше по-добрата безопасност на пресичащите пешеходци“, увери той и подчерта, че в сравнение с предни години времетраенето на задръстванията значително са намалели.

Димитър Петров каза, че през цялата година работят по молби на граждани за изграждане или преместване на пешеходни пътеки, като 200 от предложенията на гражданите за изграждане на нови зебри са основателни и се разглеждат всеки вторник от комисия по транспорт в общината.

„Предстои пешеходната пътека на ул. „Черковна“ преди моста, да бъде повдигната. Това ще бъде изпълнено при благоприятни метеорологични условия“, обяви директорът на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община. /БГНЕС

DW.COM