България, Политика

Дончев: Не може да е цел на едно правителство да оцелява

Единственото, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря за бивши колеги. Не съм ходил в апартамента на Цветан Цветанов, нямам време да се занимавам с интриги. Това заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той каза, че членове, бивши симпатизанти, кметове на ГЕРБ се присъединяват към партията на Цветанов. Това е факт, но изборите не са само технологии, добави Дончев на въпрос дали ще успее Цветанов да открадне част от актива на ГЕРБ.

Подкрепата на гражданите не е само структури, тя е преди всичко доверие, идея, лица. Ако е успял да вземе част от актива на ГЕРБ дълбоко не вярвам, че ще успее да вземе част от подкрепата, каза още Дончев.

Обществото е разделено в момента. Напрежение има, едни българи са изправени срещу други българи. Когато удовлетворим едната група, това значи да разочароваме другата. Това е лошото на такива ситуации. Не знам дали едно такова експертно правителство, каквото предлага Каракачанов, ще свали напрежението. Кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорността. Когато имаме отговорите на тези въпроси, може да седнем да обсъдим това предложение. Нямам навика да си обсъждам отношенията с партньорите в ефир. Старият копнеж за политици експерти, добре, но сам като е експертът не може да си върши работата, каза Дончев. Нещата не трябва да се превръщат в това сякаш управляваме на инат. Престоят ни в МС, ни нанася щети. Не може основната цел на едно правителство да е да оцелява. То трябва да си върши работата. Да оцелява не може да му е цел, каза Дончев.

Огромният пакет от ЕС за около 30 милиарда евро ще бъдат харчени от следващите правителства, той ще дойде в средата на следващата година. Това, което може да свърши правителството е колкото се може по-бързо и качествено да се разработи адекватен план към финансиране, което не е безусловно. Не е намерен точен критерий кога има върховенство на закона и кога не, добави Дончев и подчерта, че подкрепя с две ръце да се обвърже отпускането на евросредства с върховенството на закона.

Подготвяме план за инвестирането на тези европари. Мощно инвестиране в енергийна ефективност в частния, и държавния сектор. Държавата трябва да помогне на българската индустрия да бъде енергийно ефективна, инвестиции в земеделието и иновациите, коментира Дончев. /БГНЕС

DW.COM