България, Политика

ДПС няма да се регистрира в пленарна зала заради Изборния кодекс

ДПС няма да се регистрира в пленарна зала заради Изборния кодекс. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

Наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите, а създава предпоставки за хаос и фалшификации.

Според лидера на движението предложенията на ГЕРБ за промени в изборните правила са „отстъпление от честността и демократичността на вота“.

Карадайъ подчерта, че конкретната причина да не подкрепят промените в машинното гласуване, според него е начинът, по който той се въвежда и това ще създаде хаос. „ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминирането на субективния фактор при броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, смята Карадайъ. /БГНЕС

DW.COM