COVID-19, България, Общество

Държавата отпуска по 2000 опаковки хепарин всеки понеделник

Нискомолекулярният хепарин ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения, за болничните аптеки. Както обещахме, това вече е факт. Имаме 150 000 шприци с доза 0.4 и около 150 000 – от 0.6 нискомолекулярен хепарин, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки понеделник за граждани ще се отпускат с разрешения по 2000 опаковки. Количествата са според нуждите и заявките, добави министърът.

„Благодарение на тези количества целият болничен пазар, заради повишените потребности на пациентите в болниците ще бъде задоволен с необходимите количества нискомолекулярен хепарин”, каза министърът.

Ангелов посочи, че към настоящия момент няма недостиг на медикаменти както на ниво аптеки на територията на страната, така и в лечебните заведения. „В рамките на няколко дни този нискомолекулярен хепарин ще тръгне за болничния пазар. Нямаме сигнали от лечебни заведения за недостиг на медикаменти или консумативи, свързани с лечението на пациентите както с COVID, така и без COVID”, посочи той. /БГНЕС

DW.COM