България, Политика

ЕК: Очакваме резултати от България, не коментираме “Апартаментгейт”

За апартаментите, очевидно придобити на много ниски цени – разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването, очакваме резултатите. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от бТВ.

БГНЕС припомня, че редица високопоставени членове на правителството и ГЕРБ бяха принудени да подадат оставки заради покупката на луксозни имоти в престижен столичен квартал на префернциални цени. Сред тях бяха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на спорта и близка до Цветанов Ваня Колева. С постовете си се разделиха още депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, заместник-областният управител на София Томи Николов, а Панайот Рейзи напусна партията, но не се отказа от кметския пост в Созопол.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки на начина, по който са придобили имотите си председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, синът на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и съпругата на председателя на върховния касационен съд Лозан Панов.

Франс Тимерманс заяви, че ЕК работи добре с България, но има още много работа за вършене.

Той подчерта, че комисията води конструктивен разговор с българските власти по изпълнението на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка. Тимерманс каза това след днешната си среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която бяха обсъдени необходимите стъпки за прилагането на препоръките от механизма за наблюдение.

Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години, заяви още Тимерманс. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
clear sky
humidity: 70%
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM