България, Крими и инцидент

Иван Гешев остана единствена кандидатура за главен прокурор

Заместник главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Днес се проведе последният, четвърти, пленум на съвета. Кандидатурата на Гешев беше подкрепена от 17 членове на ВСС.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов наличието само на една кандидатура е историческо събитие.

„Заради предложението на прокурорската колегия, които са номинирали Гешев, е проявление на принципа на магистратско самоуправление и го зачитат като съсловно предложение. Това съответства на измененията на Закона за съдебната власт, приета през 2016 г.“, заяви Кирилов и добави, че той и да направи номинация, подкрепата ще бъде в рамките на 14 гласа. „Това означава да не се стигне до избор и да се създаде предпоставка за противопоставяне на колегите, което не трябва да се допуска“, подчерта той.

Гешев беше предложен от 11 прокурори, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Изборът ще се проведе на 24 октомври.

Данаил Кирилов поиска от Пленума на ВСС да се направи и външен одит на системата за случайно разпределение на делата. Предстои това му предложение да бъде гласувано от съдебните кадровици.

По повод номинацията, по-рано Гешев коментира:

“Припомням, че когато 17 човека номинираха един друг главен прокурор, той беше единствена кандидатура и нямаше такива брожения. И изкара един изключително успешен мандат. Става въпрос за Борис Велчев”.

„Сега в момента имам работа и нямам време да се занимавам с тези неща”, допълни Гешев. „Бях подкрепен от професионалната общност – това е видимо, не толкова от прокурорската колегия, а явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Не бягам от битки или от това да изразя личното си мнение. Важно е да казваш истината, трябва да правиш каквото трябва и да става каквото ще”, допълни Гешев по повод номинацията си за главен прокурор.

В 18.30 часа днес пред Съдебната палата ще се проведе протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Предварително обявеният „марш за правосъдие” ще е под надслов “Право и свобода”.

Гражданската организация Инициатива “Правосъдие за всеки” вече поискаха оттегляне на номинацията на Гешев и посочване на друг кандидат за поста. В писмо до медиите неправителствената организация посочва, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава. /БГНЕС

DW.COM