България, Общество

Йордан Алексиев: Театърът е подсигурен за следващите 6 месеца, основната ни цел е публиката

Театър „Българска армия“ възстановява своите представления от юни месец. Те ще се провеждат както на закрито, така и на открито. Това обяви пред БГНЕС зам.-директорът на театъра Йордан Алексиев, часове, след като министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се разрешава провеждането на театрални представления на закрито с публика до 30% от капацитета на залата, а навън с публика до 50% от местата, с които разполага залата.

„Заедно със Сатиричния театър започваме да работим върху пространството на амфитеатъра в „София Тех Парк“, който ни се предоставя безвъзмездно. Първото ни представление ще бъде на 6 юни със спектакъла „Кафе с претенция““, заяви Алексиев и добави, че предвиждат там да имат представления през цялото лято в дните от понеделник до четвъртък.

Той поясни още, че имат готова програма за месеците юни и юли, като на базата на интереса ще преценят как да продължат през август.

Първото представление, което ще наруши тишината в притихналия от няколко месеца салон на театъра, ще бъде на 9 юни с представлението „Черна комедия“. Дотогава обаче екипът на театъра ще трябва да свършат много работа, както и да въведат всички противоепидемични мерки.

„Салонът ще бъде разреден през две седалки. За целта ще бъдат премахнати самите седалки, за да не допускаме местенето на зрителите по време на представление. Зрителите, идващи в театъра трябва да бъдат с маски“, посочи той и уточни, че на всеки ред ще има зрители като ще бъде спазено отстоянието от 1,5 метра между зрителите.

Наред с това ще бъдат осигурени дезинфектанти, както и ще се почистват всички площи преди представление.

Попитан дали има актьори, които няма да излязат на сцената, Алексиев каза, че всички са притеснени, но в диалог ще намерят решение как да всички да бъдат защитени и спокойни по време на представление.

„При всички положения ще се направят репетиции за премизансцениране на представленията, ще се отворят пространствата между артистите. Ще направим всичко възможно, за да бъде максимално безопасно“, увери зам.-директорът и подчерта, че ще започнат със спектакли, които не са от най-масовите – между 5 и 7 души на сцената, като в края на месеца се очаква да имат малко по-масови представления, с до 10-12 човека на сцена.

От думите му стана ясно още, че вече е направена реорганизация и по отношение на гримьорните.

„В малките гримьорни ще се допускат до двама актьори, а в по-големите до четирима“, уточни Алексиев и добавя, че персоналът на театъра ще бъде също снабден с маски, шлемове, дезинфектанти, мокри кърпички и др..

Алексиев изрази задоволство и благодари на държавата за дадената от нея сигурност на сектора.

„Държавата ни даде спокойствие като обезпечи средствата за заплати, за издръжка на сградата, средства за производство на нов продукт. Подсигурени сме за следващите 6 месеца, някъде до октомври месец. Ще излизат сметките дори и при запълнен капацитет на 30%. Друг е въпросът до каква степен публиката и зрителите са готови да се завърнат в салона, за да може да генерираме и прихода, който ни е необходим. Може да бъдем спокойни да работим и да се опитаме да възстановим посещаемостта в залите и да върнем спокойствието на хората, защото това е нашата основна цел в момента“, коментира той.

Зам.-директорът добави, че макар театърът да е бил затворен, те не са скучали.

„С огромно облекчение приехме новината, че може да отворим врати, защото сцената много ни липсваше през тези три месеца. Това обаче не означава, че театърът е спрял да работи през това време и се готвехме за момента, в който ще ни разрешат да заработим. През това време доработвахме различни части от декори за бъдещи представления, които трябваше да излязат в периода когато бяхме без представления. Сега ще излязат наесен. Планираха се нови неща. Изработваха се част от тези декори. Техническият състав, който обслужва сцената имаше възможността да направи пълна профилактика на сцената, но и на всички съпътстващи помещения като гримьорни, складове, почисти се основно и салонът на театъра“, разясни зам.-директорът и добави, че най-тежкото за всички тях през това време е била липсата на публиката и да съпреживеят емоциите, които създават актьорите на сцената.

„Най-негативното нещо, не само за артистите, а и за хората, които стоят зад сцената беше тъгата от това, че не могат дадат радостта на публиката, да получим техните аплодисменти, да чуем техните хлипания в по-сериозните представления или кикота в смешните представления. Това е основната загуба. Всичко останало е измеримо, допустимо и ясно и до някаква степен предвидимо“, коментира Алексиев. /БГНЕС

DW.COM