България, Общество

Медицинските сестри вдигат палатковия лагер

Медицинските сестри вдигат временно палатковия лагер, който разпънаха в неделя пред Министерския съвет. Това се разбраха медицинските работници след среща с премиера Бойко Борисов.

В четвъртък следващата седмица двете страни ще се видят отново, и “ако се наложи, ние винаги можем да дойдем отново тук с палатките”. Това каза Мая Илиева след срещата в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите медицински сестри тази вечер.  Срещата беше планирана за утре, но от правителствената информационна служба обясниха, че промяната на срещата се налага заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои.  Медици прекараха предната нощ на палатки пред сградата на Министерски съвет. Те искаха среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да му представят своите искания за достойни условия на труд и живот.

След срещата днес Мая Илиева обобщи, че говорили най-вече за контрола на лечебните заведения. „Говорихме за преразпределението на средствата и те така да бъдат разпределени, че да може да има процент и за медицинските специалисти, и той да бъде заложено в Националния рамков договор. По думи на г-н Ананиев Договорът ще бъде подписан следващата седмица в четвъртък и тогава ще имаме нова среща”,  обобщи след срещата с премиера Борисов Мая Илиева. По отношение на  контрола и това какво конкретно ще се промени, тя каза, че са им обещали изключително много проверки от различни институции за това дали се надписват клинични пътеки, и изобщо дали има нарушения в съответните лечебни заведения. /БГНЕС

DW.COM