България, Общество

МЗ: Сгрешихме данните за коронавируса

Министерството на здравеопазването официално призна, че има грешка в данните за болните и починали от коронавирус у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Да, има грешка в данните в Единната информационна система за болните от коронавируса у нас, каза зам.-министъра Жени Начева в отговор на въпрос на БГНЕС.

Има 10 нови случая на починали от коронавирус, които не са били докладвани от болниците през април и май. Това стана ясно на извънредния брифинг, свикан от Министерството на здравеопазването след публикация на БГНЕС за несъответствията в броя на починалите, публикувани на сайта на Единната информационна система. Впоследствие Данчо Пенчев от РЗИ София уточни, че бройката на нерегистрираните в системата починали е 12 души, за които и БГНЕС информира по-рано.

Вчера на брифинг на Националния оперативен щаб бе съобщено, че общият брой на починалите е 147 души, а днес на сайта бе обявена цифрата от 159, като се посочваше, че през денонощието няма починали.

В първия ден работа на информационната система се получи объркване с цифрите, затова се налага да обясним: Има десет починали от коронавирусна инфекция, които не са били докладвани от болниците през март и април, затова днес системата отчита десет нови починали в общия брой на починалите, а броячът на сайта показва нула. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. В момента в системата работят 77 лечебни заведения, 144 лаборатории, от които одобрените от МЗ са 32, които извършват PCR тестове.

Днес на сайта има данни за броя потвърдени случаи спрямо вчера – 2592 днес спрямо 2627 случая вчера, или 35 нови заразени от коронавирус има за денонощието от вчера сутринта, уточни Начева.

За вчерашния ден са отбелязани 149 починали, а днес те вече са 159, но броячът на системата отчита нула починали – истината е, че за денонощието няма починали пациенти, десетте нови случаи са за април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти, уточни зам.-министърът.

Данните показват, че вече и за напред сме създали устойчива, прозрачна, и ефективна система, която позволява на ниво ЕГН да се проследи регистрирането и движението на всеки един пациент в страната. Резултатите показват, че за периода, в който работи Щаба, лечебните заведения нямаха опит и практика както РЗИ да събират информация по еднакъв начин в реално време, заради напрежението и отговорността първо да си лекуват пациентите, а не да правят статистики.

Затова определихме конкретни лица, които да подават ръчно данни към системата. Когато е ставало по устен начин, не е имало възможности за доуточняване, затова всички неясни случаи, които са възникнали при създаването на системата, са в движение, допълни Начева.

За да няма объркване, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат справка за новозаразените, починалите и излекуваните всяка нощ в 0.00 часа.

Изненадан съм, че в първия ден на системата не е имало никакви проблеми, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според заместник-министър Жени Начева проблемът с разминаването в броя на заболелите и починали от коронавирус не е чат толкова сериозен и няма да има наказани. /БГНЕС

DW.COM