България, Общество

Михайлова: В класната стая учителят разкрива магията на преподаването

15 септември е денят, който винаги се свързва с много вълнение, очакване и надежда за по-успешна учебна година от страна на учителите и учениците. Това заяви в интервю за БГНЕС заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Надявам се това да е успешна година, в която да се види, че всички, които полагат усилия – успяват. А на преподавателите – да продължават все така да имат сили, търпение, да бъдат истински педагози. Защото, да си учител не е просто професия, а призвание. Учителите да следват своето призвание. И най-вече се надявам да мотивират след себе си бъдещите учители“, смята заместник-министърът.

Михайлова апелира към колегите си в училището да бъдат иновативни, креативни, да вярват в себе си и да помнят, че те определят как ще протече часа в класната стая.

Освен за учителите не по-малко е вълнението за родителите и самите ученици, особено в 7 и 10 клас, с оглед на новото национално външно оценяване. Михайлова припомни, че за седмокласниците външното оценяване не е ново, но в частта по литература ще бъдат включени автори от 6 клас. Ще има 26 задачи. В изпита по математика – 23.

„Това, което е важно за националното външно оценяване е, че всъщност за първи път ще се проведе за 10 клас. Досега те не са се явявали, тъй като това е първият випуск, който получава удостоверение за завършен първи гимназиален етап“, припомни Михайлова.

Външното оценяване за десетокласниците също ще бъде по Български език и литература и по математика. По БЕЛ ще има 23 задачи, а по математика – 17. „Важното е десетокласниците да не се притесняват, защото в 12 клас ще ги чака матура. Изпитите са възможност да покажат, което са научили“, каза тя.

Заместник-министърът определя външното оценяване като много важно, защото показва доколко децата са постигнали предварително заложените цели и резултати в учебните програми .

В първия учебен ден всички училища – над 2300 ще чуят първия звънец навреме. 8 училища обаче заради ремонти ще бъдат преместени в други сгради. Ремонтните дейности ще продължат и по време на учебната година, но това няма да попречи на работата в час.

През тази учебна година близо 60 000 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг. Тенденцията е съизмерима в това число последните години. А точната бройка ще е ясна в късния следобед на 16 септември. Учениците от 1 до 12 клас са близо 800 000. /БГНЕС

DW.COM