България, Общество

Отец Иван: Ако не се бях спънал в расото по време на боя, сега щях да съм мъртъв

Пиян мъж намушка друг в приюта на Отец Иван. Отецът се е притекъл на помощ и също бил порязан с хладното оръжие по ухото.

Сигнал за инцидента е получен към 15:10 ч. днес. Мъжът предизвикал скандал в приюта в с. Нови хан, където пребивавали майката на сина му заедно с детето, съобщиха от пресцентъра на МВР. Изпратените на място полицаи установили, че 26-годишният нападател е под въздействието на алкохол и наркотици. Той нанесъл порезни рани на служител на приюта и на отец Иван, които се опитали да го отпратят. Криминално проявеният опитал да избяга, но е задържан за 24 часа.

“За 30 години такова нещо не се е случвало. Обмислям създаването на вътрешна охрана – по-яките момчета от приюта да го охраняват на смени, за да се засили сигурността на хората вътре”, каза за БГНЕС пострадалият при инцидент по-рано днес Отец Иван от Нови хан.

” Ако не се бях спънал в расото по време на боя, сега щях да съм мъртъв, защото нападателят щеше да ме намушка с ножа в главата”, допълни Отец Иван.

Той увери, че нападнатата и нейното 2-годишно детенце няма да бъдат изхвърлени от приюта, каквато е целта на бащата на детето – 26-годишния Милен.

Майката на детето Павлина каза, че нейният бивш приятел Милен и баща на детето й, с когото е живяла 5 години, искал да просят заедно, с което тя не е съгласна. Тя разказа, че многократно е била обект на домашно насилие, и го е напуснала, защото 5 години не е успял да си намери работа и да й предложи дом и сигурност. Той също е живял в приюта на Отец Иван, но е изгонен.

“До мен на пейката стоеше Павлина. Партньорът й се засили към нея с думите: „Сега ще ти отрежа главата“. Той беше дошъл да си вземе детето, защото нея не я иска. Моето момче Атанас го избута, но онзи го удари. Сбиха се и се събраха на кълбо. Тениската на Атанас беше разрязана с нож и от него течеше кръв. Отидох да ги разтърва и си застъпих расото и паднах. В този момент той посегна с ножа, аз му бутнах ръката, но той успя да ми прореже ушето“, каза отецът, който в приюта дава дом на 40 души.

Той добави, че от полицията разбрал, че нападателят е бил дрогиран и е взел кокаин. Именно заради това Милен Илиев е бил изгонен от приюта.

На въпрос на БГНЕС защо е отказал да бъде закаран до спешното на УМБАЛ „Св. Анна“, той каза че нищо му няма, а е с бинтована глава, за да не падне марлята от ухото му.

Отец Иван обеща пред БГНЕС да не гони Павлина от приюта, а да я защитава.

Нападнатата Павлина

Макар и нападателят да е задържан, притеснението остава в него и Павлина, която пред камерата ни каза, че се страхува за живота си и добави, че ако нещо й се случи, да търсим приятеля й.

„Мен като цяло ме е страх от него, но най-много се страхувам да не ме изгонят от тук и да не остана на улицата с малкия. Заплаши, че ще ми вземе детето и че ще се видим в съда. Когато му казах, че не искам да бъда с него и искам само спокойствие, побесня и ме заплаши, че ще убие мен и детето“, заяви Павлина Борисова.

27-годишната жена обясни, че са живели без брак и са се разделили, защото от пет години си търсил работа и й предлагал единствено да се скитат и да просят семейно.

„Искам държавата да ми помогне, но не като ми вземат детето, а да ми се помогне аз да си го отгледам. Не искам да минава по моя път, защото аз съм израсла по домовете. От 10 години чакам р-н „Надежда“ да ми даде общинско жилище“, изказа разочарованието си от държавата Павлина.

Според Павлина проблемът е в това, че Милен Илиев не може да осъзнае още, че са разделени и няма да се съберат. Майката добави още, че досега не му е пречила да вижда детето, но днес е бил неадекватен, миришел е на бира и тя е отказала да му повери двегодишното дете. /БГНЕС

София
-1°
mist
humidity: 100%
wind: 2m/s WSW
H 3 • L -1
13°
Tue
14°
Wed
11°
Thu
10°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM