България, Общество

Мълчалив протест с вързани очи пред германското посолство у нас

Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система. Това заявиха недоволни граждани пред германското посолство, които се събраха на протест, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите стояха една минута мълчаливо с вързани очи.

Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ, заявяват още протестиращите.

Временно управляващият Посолството Йорк Шуграф по повод на обявения протест пред Посолството на Германия заяви, че за тях е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. „Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки”, заявява още Йорк Шуграф.

Протестиращите са несъгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли така здраво да се окопаят във властта, както от началото на членството ни в Европейския съюз.

Не искаме нашият министър-председател да бъде „пиколо“ на Меркел и на всички останали европейски лидери.

Ние искаме да прекратим обезличаването на демокрацията в България, за което мълчанието на европейските институции и политически сили допринася вече толкова време, подчертаха още протестиращите.

Тук имаше и хора, които носеха звезди, а на очите им имаше сини ленти.

„Звездите символизират причастността ни към ЕС. Затворените очи обаче са знак за това, че вече месец и малко протести  в България,  страна-членка от ЕС, остават сякаш на заден план в дневния ред на европейската общност. Не сме чули конкретно да бъдат коментирани, освен от медии“, каза Павел. Младият мъж посочи, че биха искали да адресират политически елит на ЕС и в частност немския политически елит, който в момента е в ротационно председателство на общността, да постави темата за корупцията в България на масата и в дневния ред на ЕС. “Корупция, която засяга всеки един европейски гражданин. Корупция в България, която се занимава с евросредства, а тези евросредства идват от немски, финландски, италиански данъкоплатци, от всички възможни европейски страни. Ние боравим с едни средства, които от години наред биват уличени в злоупотреба и има ясни индикации за корупция, а лидерите на Европа остават без коментар“, посочи той.

„Масово затваряне на очи пред немското посолство“ е протест, изразяване на несъгласието ни, че не просто си затварят очите, а дори подкрепят и негласно и гласно дори, помните, че Манфред Вебер преди по-малко от месец каза, че подкрепя Бойко Борисов и правителството му в борбата му срещу корупция, което е, според мен, меко казано цинично изказване“, каза Георги.

Дарина е тук, защото смята, че европейските лидери, в случая в германското правителство, представлявано от Ангела Меркел, трябва да има малко по-твърда позиция по отношение на случващото се в България. „И да спрат да се държат така сякаш всичко е окей и не забелязват скандалните нарушения на дори европейското законодателство, и крайно време е да осъзнаят, че парите, които влизат в джобовете на корумпираните ни политици идват от данъците и на техните граждани и те не могат да стоят безучастни в това положение. Очакваме повече подкрепа“, каза тя.

След мълчанието, протестиращите скандираха „Оставка”. /БГНЕС

DW.COM