България, Общество

Николай Малинов: Путин ми каза, че българските власти са подложени на натиск

Русия е приятелска за България държава. Няма как да си шпионин на приятелска за страната държава, а шпионските обвинения не ги разбирам изобщо.

Това каза пред бТВ Николай Малинов, председател на Движение “Русофили”, който се завърна в България, след като беше награден в Москва от президента Путин. Малинов е обвинен в шпионаж в ползва на друга държава и има забрана да напуска територията на страната. Разрешението да отиде в Русия е подписано от съдия, който сега ще бъде разследван по настояване на главния прокурор Цацаров.

Съдът прецени, че забраната да напускам страната може да падне за 3 дни, обясни Малинов. Надявам се, че рано или късно тази допълнителна ограничителна мярка ще отпадне. Аз съм известно лице в България и в чужбина, занимавам се с международна дейност, заяви Малинов и добави, че за него шпионството е обидно.
Президентът Владимир Путин ми връчи орден за мир и дружба – развиваме отношенията между двата братски народа. Развиваме всякакви отношения между двата народа – културни, спортни, обществени, изброи Малинов и добави, че имат 240 организации с 35 хиляди членове.
Аз говоря като политик, абсурдно е да говорим за шпионство, като Русия е братска държавата. Аз не се чувствам заплашен, военна заплаха няма, българският народ не се чувства заплашен, посочи още Малинов. Той цитира премиера Борисов, който казал, „че не иска да му дрънчат на Черно море”: „И аз не искам, а Турция какво прави на Босфора”, запита Малинов.
Той съобщи, че в Москва е повдигнал и „прокурорския въпрос” и казал на Путин, че е пуснат само за три дни, а руският президент го посъветвал да прояви разбиране и търпение, защото българските власти са подложени под голям натиск.
„Думичката е „власти”, „напрежение”. Путин ми каза да проявя търпение, защото българските власти са подложени на натиск”, заяви Малинов.
Николай Малинов коментира и отношенията си с ген. Решетников и руския православен милиардер Константин Малофеев, които също получиха забрана за посещение на страната ни.
Председателят на движението „Русофили“ заяви, че по време на визитата си в Москва се е срещнал с Решетников, който в разговора им се е пошегувал за наложената му забрана да пътува в България. Двамата също така са ходили на руска баня.
Попитан за отношенията на ген. Решетников с известни хора в страната ни, Малинов каза: Решетников поддържа с много хора отношение. Знам, че се е срещал с Волен Сидеров, не съм организирал аз срещите.
Председателят на „Русофили“ заяви, че няма никакви бизнес отношения с Константин Малофеев. „Нямам бизнес отношения с Константин Малофеев. Полезен съм му с моите познания, а той ми е полезен с неговите контакти“, заяви Малинов.

Москва предупреди София да не преследва Малинов

Кремъл разчита, че награждаването на Николай Малинов с руския орден на Дружбата няма да стане причина за неговото преследване.
„Смятаме, че подобен жест на признание за заслугите на Малинов за развитието на дружбата и сътрудничеството между народите на нашите две страни по никакъв начин не може и не трябва да бъде причина за каквито и да било преследвания“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него това „би било нелогично и ще има много пагубни последствия“. Така говорителят на Кремъл отговори на въпроса, дали награждаването на Малинов няма да доведе до влошаване на отношенията на Москва със София, защото председателят на движение „Русофили“ е обвинен в шпионаж в България.
„Точно обратното ние се надяваме, че хора като него ще получат възможност и занапред да работят за развитието на приятелските, отколешни, исторически отношения между народите на нашите две страни“, подчерта Песков.
На 4 ноември, когато Русия отбелязва Деня на националното единство, руският президент Владимир Путин награди Николай Малинов с високо руско отличие. /БГНЕС

Ballet Arabesque

DW.COM