България, Политика

Нинова: Подаваме ръка на всеки, който иска честни избори

Подаваме ръка на всеки, който иска да гарантираме тези честни избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова даде началото на първата от поредицата срещи, които от левицата стартираха за обсъждане на честността на предстоящия парламентарен вот, насрочен за 4 април.

„Да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани сигурност и спокойствие на изборите, да им дадем гаранции, че гласът им ще бъде отчетен така, както е даден, да им гарантираме свобода на изразяването на изборите, без страх и натиск. Ние, като най-голяма опозиционна партия имаме структури в цялата страна и членове в секционните избирателни комисии. Нещо, което извънпарламентарните опозиционни партии нямат право по закон. Ние предлагаме този и организационен, и човешки потенциал да бъде обединен и да направим паралелно преброяване“, обясни Нинова.

Лидерът на левицата посочи, че до този момент участие в разговорите са потвърдили 20 от партии извън парламента и 10 граждански сдружения. По време на срещите ще бъде предложен и текст на декларация, около който всички да се обединят.

Реакцията на телевизионния водещ и лидер на партия „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, който вече даде заявка, че няма да участва в разговори с думите „стоим на двата бряга на реката“, Нинова коментира така: „Негово право е да се самоопредели къде застава“.

„Който иска, да заповяда. Дори и с различни програми, тук може да ни обедини една надпартийна ценност – честност на изборите и гарантиране на свободата и спокойствието да излязат и да гласуват“, посочи Нинова, подчертавайки, че не са отправяни конкретни писмени покани към никого.

Лидерът на БСП подчерта още, че на срещите няма да бъдат обсъждани предизборни или следизборни коалиции, а само честността на изборите. Нинова припомни, че от опозицията внасят и свои предложения в изборното законодателство – видеонаблюдение при броенето на бюлетините и активна регистрация, за да бъдат изчистени „мъртвите души“. /БГНЕС

DW.COM