България, Общество

Патриарх Неофит: Дано Бог ни дава сили да вървим напред

С Бога напред, с помощта на събратята архиереи и на целия богомолен народ, изминаха шест години. Дано Бог ни дава сили и възможности да вървим напред, заедно по пътя към спасението. За много години!

Това заяви Негово Светейшество  Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод на шестата година от интронизацията си, предаде репортер на БГНЕС.
“В днешния ден, когато се изпълват шест години от началото на патриаршеското ми служение, благодаря за подкрепата и любовта на събратята митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, на освещения клир от поверената ми епархия и на целия Божи народ в диоцеза на Православната ни църква, отечески молитствам за всекиго от вас и за цялата ни Църква – за нейното мирно настояще и богоблагословено бъдеще, за още много и благодатни успехи в делото на благовестието, за доброто и благопреуспяването ни в пътя на Божията правда и още по-големия духовен възход в следване на оставените ни от нашите предшественици образци. Особено благодаря и на държавната и на общинската власт по места, за доброто и общополезно сътрудничество, което се надявам да продължи и занапред, защото делото на Църквата е наше общо дело и успехите на Църквата ни са успехи и на цялото наше свидно Отечество”, заяви патриарх Неофит.
Той пожела и занапред Бог дарува мирни и благодатни години, години на възрастване и на духовен възход за Православната ни църква и православния ни народ, та в единство и единомислие заедно да продължаваме да градим върху положените преди нас основи и да бъдем достойни наследници на достойни предци.
В чест на Негово Светейшество бе отслужена тържествена архиерейска света литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която оглави Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В чест на патриарх Неофит православни песнопения изпя хора на патриаршеската катедрала, както и известният хор „Св. Йоан Кукузел“.
Десетки православни християни дойдоха в храма, за да се помолят и да вземат молитвено участие в празника на Българската църква и Светейшия Български патриарх. /БГНЕС

София
18°
light rain
humidity: 52%
wind: 2m/s W
H 20 • L 17
15°
Tue
19°
Wed
18°
Thu
16°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM