България, Общество

Прекланяме глави пред подвига на военните парашутисти

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции отдадоха почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание” в знак на преклонение пред техния подвиг, предаде репортер на БГНЕС.

В тържествения ритуал, съпроводен с поднасяне на венци и цветя участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани и военни аташета. Командирът на съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев произнесе тържествено слово.

На 18 октомври преди 76 години, по времето на Втората световна война, българските парашутисти получават своето бойно кръщение на смятания за непревземаем връх Стражин. На днешния празник прекланяме глави пред героизма и достойните воински дела на нашите предшественици. Дата е обявена за Ден на военния парашутист със заповед на военния министър от 1994 г.

След церемонията военният министър Красимир Каракачанов открои нарастващото значение на силите за специални операции.

„Винаги съм казвал, че конфликтите, които наблюдаваме последните 50 години нямат нищо общо с конвенционалната война. Като започнете от войната във Виетнам, минете през войната в бивша Югославия, минете през Сирия, Ирак и други места в света. Специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някой се опита да създаде подобна ситуация на територията на България. Или, ако при изпълнение на задачи на нашите Въоръжени сили, се наложи да се действа в тила на противника. Последните години виждате, че се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили. Отделят се необходимите средства, бяха направени ремонти на полигона в Црънча, тази година се отделиха още. Има и одобрен проект за бронирани машини и ще започне да се изпълнява“, припомни Каракачанов.

Проектът е на стойност около 50 млн. лева, а техниката ще бъде изработвана приоритетно в България, от българска фирма. Нивото на окомплектоване на Специалните сили също е най-високо, отчете Каракачанов.

„Много се направи“, отбеляза от своя страна ген.-майор Явор Матеев, който открои още няколко проекта за мобилност за силите за специални операции. Предстои и сформирането на нова 4-та група. „През тази и предходната година сме реализирали още няколко големи и няколко по-малки проекти, с които на Специалните сили беше закупено най-вече лично оборудване – прибори за нощно виждане, прибори за стрелба“, отбеляза той и допълни: „Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО и световни стандарти“. /БГНЕС

DW.COM