България, Общество

Протестиращи: Платените провокатори нямат място тук

Шести антиправителствен протест се провежда в София. Основното искане остава – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите не губят надежда и остават на площада докато не се удовлетворят исканията им, предаде репортер на БГНЕС.

Антиправителственият протест в София, ден 6

На живо от антиправителствения протест в центъра на София за 6 пореден ден.

Публикувахте от Информационна агенция БГНЕС в Вторник, 14 юли 2020 г.

Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българската общонст в в Берлин, Лондон и Виена също протестира.

Минути преди 20 часа протестиращите тръгнаха на шествие из града и обиколиха сградите на институциите в центъра, като неуморно скандираха „оставка”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, „всеки ден ще е така до победата”, надуваха свирки, водени от ударите на барабан.

От бул. „Дондуков” по ул. „Г.С. Раковски” протестното шествие мина покрай храм-паметника Свети Александър Невски, където кордон полиция и жандармерия отклони хората, за да не могат да стигнат до сградата на парламента. От там множеството заобиколи по ул. „Оборище” и блокира движението по бул. „Васил Левски” в района на Софийския университет, където спря и скандира „мутри вън” в продължение на няколко минути. Със завой по бул. „Цар Освободител” протестът се насочи към Народното събрание, където две линии полиция – първата с жълти жилетки „Антиконфликт”, а втората на екипирани представители на реда с каски и щитове.

От там протестът се върна към изходната си позиция – триъгълника на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, парламент и президентство, където ще продължи до късно вечерта.

„Като човек, който протестира от 30 години, автентично, никога не сме имали гаранция, че това, което искаме ще се случи. И сега няма гаранция. Когато са на власт, те вярват, че това, което правят е правилно. Всеки човек се самозаблуждава. Може би накрая ще се събудят, когато видят колко хора смятат, че не е правилно“, заяви Аделина Банакиева. Тя е категорична, че който и да дойде на власт няма да е по-лош, по-срамен и по-некомпетентен от тези, които сега ни управляват.

„За тези 10 години те изчерпаха цялата некомпетентност на държавата, като ни я назначиха за управляващ. Всичко, което се появи ще бъде по-слабо, съответно ще трябва да се обединява и ще е малко по-разумно и слушащо хората. Защото тези до такава степен са единовластни, ние отдавна нямаме три власти. Те до такава степен си вярват, че просто не слушат никого“, коментира тя и подчерта, че държавата ни има нужда от експертно и коалиционно управление. Банакиева призна, че и тя има информация за платени протестиращи и провокатори, като сред тях са хора от агитки. Според нея те са поне 100 души и призна, че неведнъж ги посочват на полицията. „Не знам кой им плаща, но те ни пречат ужасно. Ние основно пазим полиция и жандармерия от провокатори. Ако някой знае кой им плаща, моля, заловете ги“, призова жената.

Галентин Грозев държи българския флаг и е убеден, че рано или късно управляващите ще подадат оставка. „Ще има резултат. Аз имам вяра и надежда. Ако остана и сам ще протестирам и не защото съм луд, а защото съм свободен да го направя. Виждам, че не само тук, а в цяла България, нещо което не се е случвало от 1997 г., хората започнаха да се събуждат и да протестират. И то не за някакви конкретни промени или нещо, просто им омръзна от цялата политическа система. Също както и на мен“, заяви той и добави, че предприемането на действия се бави, защото управляващите се надяват да им се размине, но е категоричен, че този път няма да им се получи.

„Това няма да стане с оглед и на вчерашното изявление на посолството на САЩ. След като и посолството подкрепя народа и протеста, а не подкрепя правителството, очевидно, че и външната подкрепа за това правителство е паднала. И ако са толкова силни да отидат на избори и да видят какво ще им се случи“, добави мъжът.

Според него винаги има алтернатива и след Борисов, народът ще излъчи лидери, като само на този протест има поне трима. И е убеден, че е време в политиката да влязат чисти и енергични хора и всичко това, което се случва е съвсем нормален процес в една демократична държава.

Той е категоричен, че на протеста са отговорни към държавата и не може да си обясни кой и защо ще плаща на 20 000 души всеки ден.

На протеста е и младо момче, което носи маската на американския президент Доналд Тръмп.

„Тук съм дошъл за промяна, за по-добро, за повече свобода и гласът на хората да бъде чут. Протестирам за демокрацията, защото в България, тя е изключително застрашена. На мнение съм, че без да има чиста, пряка демокрация нищо не може да бъде стабилно“, коментира Александър Жабарски и твърди, че въпреки всичко се чувства свободен. Според него това е въпрос и на вътрешно усещане. /БГНЕС

DW.COM