България, Политика

Радев: Италия е важен икономически партньор и ключов инвеститор

„За нас Италия е изключително важен икономически партньор и ключов инвеститор, с потенциал за развитието на отношенията и в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор“. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи ди Майо, предаде репортер на БГНЕС.

„Вашата визита е важно доказателство, че между нашите две страни съществуват здрави връзки, защото тя се осъществява в момент на изпитание, както за Италия, така и за България. За нас Италия е приятелска страна, с която ни свързват исторически, културни и икономически връзки, отлични двустранни отношения и конструктивно партньорство“, заяви държавният глава в началото на разговорите между двамата.

Според Радев и двете страни винаги са демонстрирали своята воля за разширяване на сътрудничеството в областта на образованието, науката, културата и туризма. „Голяма благодарност за подкрепата за нашето членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шенген и Еврозоната“, обърна се президентът към Луиджи ди Майо.

„Италия бе сред първите страни, които въведе драстични мерки за ограничаване на следите от коронавируса. Всички следяхме как италианският народ и институции бях изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата“, даде за пример Радев.

От своя страна италианският външен министър също потвърди прекрасните двустранните отношения и подчерта, че COVID-кризата е дава възможност на държавата му да прецени „кои са нейните приятели“, а България безспорно е сред тях.

Той припомни, че двете държави скоро са отпразнували 140-годишнинат от началото на своите дипломатически отношения и пожела те да бъдат затвърдени още повече.

„Италия абсолютно поддържа кандидатурата за Шенген. На европейски форуми, независимо на какво ниво са, България и Италия са в единна позиция по много проблеми, които засягат и Европа, и в частност нашите две страни“, каза още италианският външен министър. /БГНЕС

DW.COM