България, Общество

Радев поиска инвестиции в кабинети по природни науки

Промяната в България започва от образователната политика и образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели на изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора.

Това заяви президентът Румен Радев, който открито новата учебна година в основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

„Нека този ден го посветим на нашите деца и не го опорочаваме с политическите събития днес. Трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически национален приоритет, да имаме нова политика в образованието. Да имаме не само ремонти на училища, не само повишени учителски заплати, нови форми, методи, кабинети, връщане на държавата към тези населени места“, каза държавният глава.

Той призова управляващите, независимо от коя политическа и местна власт, да ходят по-често в училищата.

„Едва сега се пое ангажимента да има кабинети по природни науки, те са в окаяно състояние навсякъде. Как бихме искали нашите деца да имат знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, и да се конкурираме с други държави, ако те нямат тези знания“, заяви Радев.

Според него това ще се постигне с инвестиции в иновативни форми и методи на преподаване.

„С инвестиции в здравето на децата – чрез физкултурни салони. Знаете ли каква част от училищата нямат такива. Да, има някакъв, но той е в окаяно състояние. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим“, уточни Радев.

Президентът сподели и своите впечатление от училището в Трекляно.

„Направи ми впечатление учителския състав. Виждате, че децата са малко на брой и се карат от Кюстендил. Тоест има обратен процес, защото има пансион. Тук борбата е за всяко дете и учителите водят тази борба. Всеки ден! Всеки час! Възхищавам се на тяхната непреклонност и усилия. Пожелавам на всички учители в България успех в тяхната високо благородна мисия. На добър час!“, пожела той.

Училището в Трекляно има над 160-годишна история и е единственото запазено в общината, която се състои от 19 населени места. /БГНЕС

DW.COM