България, Общество

Ремонт затваря къщата музей „Константин Величков”

До края на годината Къща музей „Константин Величков” в Пазарджик ще бъде затворена за посетители. Причината е ремонт, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В периода 20 август – 31 декември родният дом на най-видната личност, която Пазарджик дава на българското Възраждане, ще бъде затворена за извършване на ремонтни дейности, свързани с реализиране на проект „Консервация, реставрация и реконструкция на компрометирани дървени носещи елементи на къща музей „Константин Величков“, ограда и обслужваща сграда”. Проектът, който е на стойност над 55 хиляди лева се финансира от Министерство на културата. Той ще се реализира на 3 етапа, като първите два ще се изпълнят през тази година, обясни директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски.

„Третият етап за реставриране на оградните зидове ще се осъществи догодина”, допълни директорът. „Около 1600 са посетителите годишно, които идват в Къща музей „Константин Величков“, добави още той.

Родната къща на Константин Величков ще бъзе отворена за посещения отново в началото на 2020 година.

Сградата е построена през 1850 г. и е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение.

В дома са възстановени интериори с традиционната възрожденска уредба. Могат да се видят рождената стая на Величков, работната му стая с изписани стени и алафранга. Запазена е и стаята, в която най-голямата сестра на Величков – Теофана ушива знамето на пазарджишките въстаници през 1876 г. Като семейна реликва е съхранена икона Ерусалимия от 1856 г.

Оригиналните материали и богатата фотодокументална експозиция разкриват народополезната работа на Величков като забележителен общественик, просветител, активен участник в национално-освободителните борби, политик и държавник в следосвобожденска България, писател, преводач и художник. Показана е единствената запазена вещ на писателя – орден „Св. Александър“ V степен за изключителните заслуги на Константин Величков към българската история и култура. Експозицията представя и документи на комитета „Константин Величков“, създаден с цел издигане паметник в родния град и издаване литературното наследство на бележития ни съгражданин. /БГНЕС

София
0°
mist
humidity: 98%
wind: 2m/s SSE
5°
Thu
6°
Fri
5°
Sat
11°
Sun
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM