България, Политика

Руският самолет с „Панцир С1“ кацна в Сърбия

Руският самолет Ан-124, който транспортира зенитноракетната система „Панцир С1“, кацна на летище „Полковник Миленко Павлович“ в Батайница.

Самолетът, който достави в Сърбия една от най-модерните ЗРК в света, прелетя над членката на НАТО България, за да стигне до нашите западни съседи. По данни на „Спутник“ той превозва две от общо шестте закупени системи.

С придобиването на този вид ЗРК, който е единствен по рода си в региона, Сърбия продължава да укрепва своята отбранителна сила и да повишава потенциала на възпиране, заяви министърът на отбраната Александър Вулин.

“По този начин способността ни да останем неутрални се засилва допълнително, което е основен ангажимент за сигурност на главнокомандващия на сръбските въоръжени сили Александър Вучич, както и на нашето правителство и Скупщина”, подчерта той.

Със същия тип самолет, който е един от най-големите в света, миналата година Русия достави вертолети, ЗРК С-400 и друга военна техника за съвместното сръбско-руско учение „Славянски щит“.

Полетът на руския самолет с бойна техника е разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщиха в четвъртък за БГНЕС от външното ни министерство.

Какво представлява „Панцир“?

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“ трябва да се осъществят в края на този месец.

 

 

С-400 и „Панцир“ на учения в Сърбия

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона. /БГНЕС

DW.COM