България, Общество

Асистентска услуга ще може да се предоставя по два закона

Личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори. Заплатата им от догодина ще стане 930 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която представи проект за промени в Закона за личната помощ, предаде репортер на БГНЕС.

Като мотиви за предлаганите промени Сачева посочи, че целта е законът да стане по-приложим, а слабостите да бъдат отстранени.

Законът за личната помощ трябва да действа съвместно заедно със Закона за социалните услуги, каза Сачева.

Средствата за 2021 година са над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга.

Така че от 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по закона за личната помощ, така и за социални услуги.

Законът за личната помощ е за всички групи хора с увреждания, 8% от хората, които го използват са деца, каза още Сачева.

„Всички деца и възрастни с ТЕЛК, с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления, биха могли да го направят – както в рамките на следващите месеци, така и след 1.01.20201 г. Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права“, каза тя и обяви, че от днес промените ще бъдат качени за 14-дневно обществено обсъждане.

Тя добави още, че искат да обърнат внимание на личната помощ, на качеството на асистентската услуга и да се въведе по-голям контрол при предоставянето на тази услуга.

„По ОП „Развитие на човешките ресурси“ продължаваме и патронажната грижа, тя обхваща и хора, които са с увреждания, а не само самотно живеещи възрастни хора и хора, които са в карантина. Законът за личната помощ не се отнася само до майките на деца с увреждания, той се отнася за всички хора с увреждания, всички групи хора“, обясни тя.

Социалният министър съобщи, че към 18.10 са подадени 490 658 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите. От тях 40 955 са заявили потребност за лична помощ, издадените направления са 39 463, а към момента действащите договори са 32 255 на обща стойност 4 255 693 часа, като броят на потребителите, ползващи тази услуга са 31 556, а на асистентите, предоставящи тези услуги е 32 338.

Заместник-министърът Адриана Стоименова обясни защо се налагат промените в Закона за личната помощ.

„Ако те не бъдат направени, от 1 януари 2021 над 670 000 лица ще бъдат правоимащи, така че да бъдат включени в механизма лична помощ. Освен това броят часове, които ще могат да ползват са неограничени. В момента се запазва възможността да се получават 2,4,6 и 8 часа“, заяви Стоименова.

Тя каза още, че промени трябва да има и по отношение на контрола.

“Доста от общините, социалните работници, самите лица с увреждания искаха такива мерки да бъдат разписани, така че тези промени са крачка в тази посока да бъдат удовлетворени. Качеството на механизма лична помощ трябва да бъде завишен и гарантиран. Ето защо общините ще извършват този вид контрол, завишават се изискванията в тази посока, така че да бъдат предприети конкретните мерки“, коментира тя и увери, че ползващите сега услуги ще могат да се възползват от това и догодина.

Попитана колко са желаещите, зам.-министърът посочи, че на нито едно лице, подало заявление, не е отказан асистент.

„Малко над 1/3 от лицата, които са правоимащи, са заявили такъв вид подкрепа“, уточни тя.

Министър Сачева поясни, че всичко съществуващо до момента остава. Промяната е в разширяването на процентите от 70.01 до 89.99% и те вече ще могат да се включат в механизма за личната помощ, но остават някои ограничения, защото не е възможно да финансират асистенти за близо 670 000 души, както и че не всеки има необходимост такава помощ.

В отговор на журналистически въпрос, Сачева каза, че не залагат капани, чрез промените по отношение на отпускането на добавките на пенсионерите и уточни, че те ще действат до 30 март 2021 г.

„Очакваме зимният да бъде по-труден и по-тежък и както виждате има непрекъсната необходимост от здравна профилактика на населението – от закупуване на повече лекарства, дезинфектанти и медикаменти, с които да се провежда здравна профилактика. Средните разходи на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лв., така че добавката от 50 лв., която даваме е обвързана с това и съответно с факта, че зимният сезон ще приключи тогава“, посочи министърът.

По отношение на универсалните детски добавки, Сачева каза, че те са предложили за следващата година да отпадне подоходния тест и след като се направи анализ и според това кой ще управлява държавата, могат да продължи даването им. Тя поясни, че този подоходен тест се отнася и до отпускането на еднократните помощи за 1 и 8 клас, както и те да бъдат увеличени на 300 лв.

Министърът коментира и продължаването на мярката 60/40.

„Това е разговор, който трябва да проведем със социалните партньори по отношение на начина, по който мярката ще действа след 1.01.2021 г. Трябва да намерим верния баланс от това да помагаме на бизнеса, но също така и не трябва да правим бизнеса прекалено зависим от държавните помощи, защото това от друга страна не би било добре за нашата икономика“, коментира тя и добави, че най-вероятно ще бъде намален обхватът на мярката, а ще се фокусира върху определени сектори, които се очаква да са най-пострадали.

Сачева допълни, че за обезпечаването на мярката са предвидени 300 млн. лв. в бюджета за Държавното обществено осигуряване и тя би могла да продължи до 30 юни 2021 г. и уточни, че ако мярката остане в този си вид средствата ще стигнат до април месец. /БГНЕС

DW.COM