България, Политика

Сачева: Фокусът ни е в работата, която трябва да свършим за хората

Много неща не са нормални от това, което се случва в последно време. Не е нормално да призоваваш към спазване на закона и с действията си да показваш, че искаш анархия на първо място. Опаковката няма значение, в случая, говорим за това, че имаме тежък дисонанс между думи и дела, не може да се иска върховенство на закона и да се нарушава законът непрекъснато. Това заяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

Злоупотребяването с каузата на хората с увреждания е възмутително. Говоря за политическата злоупотреба, това са хората, които имат политически позиции и не заявяват конкретни идеи какво да се направи за хората с увреждания, а ги използват да влязат в медиите и да получат рейтинг. Това е провокация, коментира Сачева.

Майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ”, които ще участват в следващите избори, виждам порочно нещо в това да се злоупотребява с тази кауза, каза още Сачева.

Няма как да твърдиш, че искаш демокрация и да задушаваш гласа на някого. Причакването на политици пред БНТ е нещо, което е двоен стандарт в това, за което се борят хората. Дори да не харесваш някого, нямаше право да заглушаваш този глас, коментира социалният министър. Уважението на различното мнение е нещо, което политиците трябва да налагат включително и когато подкрепят или не подобен тип протести. Властта е легитимна, когато е избрана на демократични избори, такъв е случаят и с нашето правителство.

Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета, проектът за бюджет за следващата година, това са темите, които се обсъждат, подчерта Сачева.

Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите, бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората, отбеляза още Сачева.

Опитът да се заема героична поза от Христо Иванов, когато е дезертирал от отговорност, на мен не ми прави впечатление. Така Сачева коментира отминалите политически действия на Христо Иванов като министър на правосъдието в служебния кабинет. „Оставката като министър на правосъдието и нежеланието на Радан Кънев тогава да заеме поста председател на правната комисия показва, че очевидно за тях политиката е въпрос на лъскане на его, за мен не е така. Аз работя за предлагане на конкретни решения и коректни действия, добави още Сачева.

От март досега чуваме двете крайности – или не давате достатъчно пари, или прекалено харчите. Политиката, която водим, е доста балансирана. Така Сачева коментира новия заем, който тегли правителството от близо 5 млрд. лева. По мярката 60 на 40 още през март бюджетът на фонд „Безработица” бе увеличен с 1 млрд. лева. До края на годината този милиард ще бъде усвоен и ще бъдат запазени близо 300 000 работни места, подчерта още социалният министър. /БГНЕС

DW.COM