България, Общество

СДВР определи поведението на протестиращите снощи като провокация към полицията

Мероприятието на „Системата ни убива“ бе заявено в общината и бяхме предупредени за шествието до Банкя. Относно вчерашния инцидент с буса на „Системата ни убива“, който към 22.20 ч. се насочи към кръстовището на Ректората, бе спрян от полицаите, за да се уточни къде иска да отиде точно бусът. Управляващите го са заявили, че искат да отидат на Орлов мост, където да подкрепят протестиращите.

Това съобщи на извънреден брифинг комисар Тони Тодоров, зам. – началник на отдел “Охранителна полиция” в СДВР, предаде репортер на БГНЕС.

“Бусът не беше допуснат до протестиращите, тъй като СДВР има принципна позиция и откакто е блокирано кръстовището, се допускат само под съпровод и специален оглед само такива автомобили, които носят вода или храна на протестиращите. Видяхте какво доведе нашия отказ.

От всички посоки към Орлов мост е спряно движението, всичко се случва в тъмната част на денонощието, има много предпоставки, които биха довели до ПТП, или да пострада човек.

Ние сме хората, които трябва да казваме кой да влиза там и кой не. Позицията е принципна и няма да направим компромис с допускането на превозни средства. В медиите, а и в профила на „Системата ни убива“ има видео, с които се задават много въпроси относно децата на Орлов мост – съществуват противоречия между сдружението и тези на Орлов мост.

Беше предоставена възможност на шофьорите на буса да потеглят в каквато посока искат, различна от Орлов мост”, допълни ком. Тодоров. „

Опитахме се да направим диалог с протестиращите, позицията ни е принципна да не допуснем буса до Орлов мост. Непропускането на буса до протестиращите трябва да е ясно за всички – снощи поведението на протестиращите считаме като провокация към полицаите, и призоваваме за пореден път българската полиция да не бъде използвана като инструмент./БГНЕС

DW.COM