България, Политика

Сметна палата: Броят на партиите намалява

Продължава тенденцията на намаляване броя на партиите в България. Това обяви по бТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

От 2013 г. броят на политическите формации се е свил с ¼ – от 177 на 128, уточни той. През миналата година сами са се заличили 12 формации. 6 партии пък за втора поредна година не са подали декларации в Сметната палата. При това положение одитната институция ще подаде сигнал в прокуратурата, която пък ще поиска от Софийския градски съд да ги заличи.

Глобата за неподадени декларации до 31 март на всяка година е от 5 до 10 000 лв. Партиите са спестили над 40 млн. лв. от субсидии, става ясно от отчетите. На повечето спестяванията са се увеличили през изминалата година. Основната

причина е, че миналата година нямаше избори, коментира шефът на Сметната палата.

Регистрираните 33 участници в предстоящите избори за Европейски парламент трябва да подават информация в единния регистър на Сметната палата за всички приходи и разходи, свързани с предизборната кампания. Регистърът ще бъде открит на 26 април и е публично достъпен на страницата на палатата. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
13°
broken clouds
humidity: 37%
wind: 5m/s ENE
H 12 • L 10
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM