България, Общество

Старт на ловния сезон за дребен пернат дивеч

Опитните авджии с усмивка разказват, че ловците след улов лъжат, като политици преди избори. 

Днес, 10 август, стартира ловният сезон на дребен пернат дивеч. Във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете, преди ловния излет ще бъде проведен инструктаж на ловците.  В 9.00 часа в землището на село Баново, община Суворово,  заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев ще обяви старта на ловния сезон.

Като цяло, ако решите са ставате ловец, трябва да знаете, че това е едно от най–скъпите хобита.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. /БГНЕС

DW.COM