България, Общество

Столичната библиотека на „Алеко“ с Библиобус, изложба, поети и книги

За четвърта поредна година Столичната библиотека съвместно с Дирекция ПП “Витоша” и Български туристически съюз участва с инициативата „Библиотека в планината“ в традиционните чествания по повод 124 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

В поредицата от планински изложби тази година Библиотеката на София, след „Първи издания на Алеко Константинов”, „Еньовден в детския периодичен печат 1878 – 1944“ и „Витоша през погледа на чуждестранните пътешественици“, представя „Витоша в стихове и снимки“. Стихотворенията на български класици, посветени на Витоша и публикувани в списания „Сердика“ и „София“, са част от Дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека. Интересни фотоси показват Витоша преди повече от век като снимката от 1894 г. с Алеко Константинов и съмишленици по време на първото изкачване на Черни връх, землянката, на чието място днес е хижа „Алеко“, ”Момин връх“ през 1906 г. и още много интересни фотоси.

Събитието ще се състои на 25 август 2019 г. (неделя) от 11:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко“, където може да бъде разгледана планинската изложба, ще има безплатно четиво, както и планински четения с Калин Терзийски. Планинската библиотека на хижа „Алеко“ ще бъде обновена с нови и интересни книги.

Инициативата „Библиотека в планината“ е част от кампанията „Зелени пътеки към Столична библиотека“. /БГНЕС

DW.COM