COVID-19, България, Общество

Строги мерки от петък до 21 декември 2020 г.

Противоепидемичните мерки започват в петък – 27 ноември и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. Заповедта влиза в сила от петък вечерта.

 

Спират се учебните занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и т.н. всички ВУЗ-ове. Затварят се детските градини и ясли. Спира се провеждането на обществени мероприятия с присъствена формула, групови културни развлекателни мероприятия, изключения ще правят само театрите – разрешени са посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките. Не се допуска провеждане на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

Спират се колективните и индивидуални спортни мероприятия до 18 г. с изключение на международните спортни състезания, които вече са започнали. Всички спортни мероприятия над 18 г. възраст и международни спортни състезания до 18 г. за деца се провеждат без публика. Спира се дейността на фитнес центровете, заведенията за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Спират се посещенията в игралните зали и казината, посещенията в търговските центрове и търговски центрове тип мол, с изключение на зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, телекомуникационни оператори, пощи. Говорим за големите търговски обекти тип мол. Малките магазини, които са в кварталите продължават да работят, уточни здравният министър.

Църквите и религиозните центрове ще бъдат отворени. Парковете и градините остават отворени, не налагаме вечерен час в нито една сфера.

Няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС, подчерта още Ангелов.

…………………………………………………….

Не претендираме за пълно затваряне на държавата, както и че ще ограничим контактите на 100%, но новите мерки ще дадат резултат, заяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

На брифинг в Министерски съвет проф. Мутафчийски подкрепи решението на правителството да наложи редица нови ограничителни противоепидемични мерки, които да влязат в сила този петък и да действат до 21 декември.

„Трудно решение на правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щаба и МЗ следят много зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност“, подчерта той, припомняйки, че повечето европейски държави също въведоха строги мерки, достигайки високи стойности.

Тук не става въпрос за затваряне по домовете, никога не е ставало въпрос да се затварят хората, това са спекулации. Каква е целта? Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което, според нашите анализи и наблюдения в другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките. Намаляването на смъртността се очаква между втората и края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска“, категоричен е председателят на щаба.

Той увери, че в страната има достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента има над 2 хил. медицински персонал, който е извън строя, това намалява възможностите на здравната система, обясни още проф. Мутафчийски.

………………………………………………………

За да върви икономиката, трябва да имаме здрави хора. Сектор търговия остава изцяло отворен, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение работата на моловете. Работим с МТСП за изплащане компенсации на затворените бизнеси. Мерките ще се подпомогнат и от НАП. Работим по отпускане на 156 млн. лева в подкрепа на бизнеса, който няма да работи тези три седмици, уточни министърът.

За Българска банка за развитие дойде нотификация от ЕК, от днес анексираме нашите договори с банките партньори и разрешаваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса. Облекчени кредити ще получават всички малки и средни и големи предприятия при различни условия, уточни още Борисов.

…………………………………………………………

Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Продължаваме с патронажната грижа, мерките 60 на 40, 80 на 20. За родителите, които ще гледат децата си в този период, помощта може да се ползва, като средният доход на член от семейството трябва да е 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск могат да ползват 610лв. минимална работна заплата. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Схемата за детегледачки продължава. Родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачки също. При училищата ще продължат мерките по-дълго. Вероятно детските градини ще отворят след Нова година. Приехме нова помощ, мярка за затворените бизнеси, изплащане на компенсации. Ще могат да разчитат на 24 лева на ден работещите по 8 часа на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи. Тези мерки засягат общо 356 000 души, добави Сачева. Обезпечаването на всички мерки ще ни струва общо около 300-400 млн. лева.

Продължава мярката за плащане на 1000 лева на всички медици, до момента са изплатени над 89 000 възнаграждения. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари. Увеличението на средствата за лекари става 240 млн. лева, каза още Сачева.

…………………………………………………………….

Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента. Не правете огромни събития! Този призив отправи Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За новите ограничителни мерки, които влизат от петък и ще продължат до 21 декември, той обясни: „Мерките имат за цел да достигнем до платото на заразени и смъртни случаи“. Според него няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС, за последните 14 дни, имаме 3 млн. заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки? Половината от обществото смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките“, коментира Кунчев.

„Такива решения не се вземат на база емоции, вземат се на базата на факти. Следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави и вземаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката”, допълни още той.

Доц. Кунчев поясни, че ограничителните мерки у нас са по-леки и са съпоставими с тези в Испания, Италия и Франция. Далеч по-строги са те в Израел, Гърция и Румъния.

Той бе категоричен, че се затварят детски градини, училища и фитнеси, защото е научно доказано, че това са местата, в които има най-голям риск за заразяване. /БГНЕС

 

DW.COM