България, Крими и инцидент

Съдът в Шумен гледа делото „Хитрино“

Днес ще се проведе поредното заседание по делото “Хитрино” в Шуменския окръжен съд. Ще продължи огласяването на материалите по делото, като по-късно през деня ще започнат пледоариите на прокурора и адвокатите на частните обвинители.

На 21 януари от 9.30 часа ще пледира защитата на двамата машинисти, обвиняеми за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година на жп гара Хитрино.

Очаква се на 22 януари от 11.00 часа съдът да обяви присъдата си.

БГНЕС припомня, че рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото. В резултат на инцидента загинаха 7 души, 29 бяха ранени.

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души – в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

В хода на заседанията по делото “Хитрино” стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите. Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии. Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните. /БГНЕС

DW.COM