България, Политика

Томислав Дончев: Вероятно ще отхвърлим намаляването на ДДС на хляба

Субсидия от един лев на действителен глас ще свие много разходите на партиите, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

“Едно е да правиш популизъм на гърба на партия, друго е да я правиш на гърба на държавата. С по-малко субсидии ще се правят по-скромни кампании, и ще се свият разходите за семинари, и други партийни инициативи. Намаляването на субсидията на партиите ще наложи Сметната палата и други институции да работят много по-усилено, за да се предотврати намесата на лобисти и спонсори в работата на партиите”, допълни Дончев.

Намаляването на партийната субсидия ще бъде разглеждано с предложенията за намаляване на ДДС за хляба, напомни вицепремиерът. Ако безплатната детска градина бъде въведена, това ще бъде форма на ранно обхващане на децата, особено от малцинствените групи, които впоследствие ще продължат образованието си, съобщи още Дончев в коментар на предложението на Делян Пеевски. Въвеждането на диференцирани ставки на ДДС, обаче, открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране, затова е твърде вероятно ГЕРБ да отхвърли предложението за диференциация на ДДС на хляба, каза Дончев и допълни, че това не е окончателно и тепърва ще се водят разговори.

„В Патриотичния фронт има много силна вътрешна комуникация, но каквото и да си говорят вътре, има общ консенсус, че тази коалиция трябва да работи. Ако ВМРО поиска преразглеждане на споразумението – няма нещо, което да не бъде преразглеждано, но аз лично бих приел разговори за това дали пакетът приоритети трябва да бъде обогатен с някакви предложения, а не непрекъснато да си мерим резултата“, коментира Дончев.

Офертата, която се лансира – таванът й, е 3 милиарда за осем самолета – самата гласувана сума е таван. Имаше спекулации и различни сравнения с други страни, които уж били взели повече самолети за тази сума – например Словакия, които за 3 милиарда получават 14 самолета вместо осем. Но не може да има сравнения между отделните страни, защото ние нямаме финално предложение за покупката на самолетите, съобщи Дончев. „Българското правителство не работи под натиск, България им нужда от силна бойна авиация и не виждам защо покупката на самолети не се тълкува като постижение, а като обслужване на чужди интереси“, допълни Дончев.

Относно думите на Росен Плевнелиев, че „ако не купим американските самолети, ще загубим доверието на САЩ“, Дончев коментира, че покупката на бойни самолети не е покупка на домакинска техника; а държавата ни става част от една колективна система“, допълни Дончев. /БГНЕС

DW.COM