България, Политика

Установени са лицата, с които Гебрев е вечерял в ресторанта

Установени са лицата, с които е бил Емилиян Гебрев в заведението предната вечер. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на БГНЕС.

 

Маринов обясни, че случаят „Гебрев се разследва на два етапа – преди спирането му през 2015 г. и след възобновяването му през ноември 2018 г.

„Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител. Няколко дни по-късно и директорът на „Емко“, и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. През 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее сам Емилиян Гебрев, е установено фосфороорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, обясни вътрешният министър.

Маринов посочи, че вторият етап на разследването започва през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата.

„На 16 ноември 2018 г. стана ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая „Скрипал“, обясни той и добави, че при проверяването им е установено, че само един от тях е имал три пребивавания у нас през 2015 г. Федотов е бил с италианска виза в България.

По случая с паричните преводи от Венецуела в българска банка, вътрешният министър каза, че до момента няма обявени за издирване лица по случая, тъй като проверката продължава.

„Става дума за банкова сметка, в която са преведени такива пари, но тъй като това от една страна представлява банкова тайна, от друга страна ДАНС и прокуратурата работят по изясняването на произхода и движението на тези пари, може да кажем, че е създаден екип, който да провери информацията и да види дали има наличие на извършване на престъпление“, заяви Маринов.

Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката и, подчерта, че това ще стане тогава, когато има достатъчно информация по случая.

Маринов каза още, че продължава работата по пожара в завода в село Войводиново и нито една версия не е отхвърлена.

„Има образувано досъдебно производство. Изясняват се причините като се изследват всички версии. Към момента на възникване на пожара в предприятието е имало работници, дори собственикът е бил там.  Една от версиите, по които работим, е дали инсталациите, които са там за обработка на месото, не са причина за пожара. Нито една от версиите не е отхвърлена. Продължаваме работата“, заяви Маринов. /БГНЕС

DW.COM