България, Общество

Хиляди на протест в центъра на София

Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. От Министерски съвет те тръгнаха към сградата на Народното събрание и Орлов мост, след това по бул. „Евлоги Георгиев“ и ул. „Гурко“ се върнаха обратно към триъгълника на властта, откъдето започнаха своето шествие, предаде репортер на БГНЕС.

Демонстрантите скандират „Оставка“ и „Юнаци“, след което следват освирквания или бурни възгласи „Ууу“ пред сградата на МС. Те развяват български трикольори. Както и в предишните дни липсват плакати, а малкото, които има, са написани саморъчно с лозунги против правителството и прокуратурата. В първите редици се веят и пет черни флага.

Участниците в протеста са предимно млади хора на видима възраст между 20 и 30 години. Сред протестиращите има и много ученици от горните класове. Хората продължават да пристигат, има и майки с малки деца.

На протеста също така има и много общественици и политици. Сред тях са бившият първи служебен министър-председател на България Ренета Инджова, журналистът и депутат Александър Симов, скулпторът проф. Велислав Минеков и др.

Полицията е отцепила кордон сградата на МС и на Президентството. Ситуацията е спокойна и няма никакво напрежение.

 

Малко след 18.30 часа протестиращите тръгнаха на шествие по бул. “Цар Освободител”. Маршрутът им включва спиране пред сградата на Народното събрание, след което те по традиция се отправят към Орлов мост. След като за кратко беше блокиран шествието продължи по столичните булеварди, правейки една обиколка и се върна отново пред Президентството и Министерски съвет.

Това е третият ден на протести срещу правителството и прокуратурата, които започнаха в четвъртък, след като прокуратурата влезе в Президентството и задържа двама от най-близките сътрудници на Румен Радев. Протестиращите са подкрепени от държавния глава, който днес направи извънредно обръщение към нацията в 15.00 часа. В него президентът Румен Радев поиска оставката на кабинета Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

На извънреден  брифинг в МС в 16.30 часа вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството няма да предприема огледални действия и да иска оставката на Румен Радев, защото това ще задълбочи институционалната криза в страната.

Главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър: “Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!”.

Протест и в Бургас

Междувременно с възгласи „Оставка” и „Мафия” протестиращи се събраха пред сградата на Община Бургас. Протестът и там протича спокойно, няма напрежение.

Полицейското присъствие е дискретно на фона на това, което беше днес в Росенец. Протестиращите носят плакати „Законите са за всички”, “Гешев = Мафия”, български трикольори. Голяма част от протестиращите са тук със своите деца. Стотиците протестиращи и в Бургас се отправиха към Морската градина. /БГНЕС

DW.COM