България, Политика

Холандска фирма иска да доставя американско синьо гориво за България

България е договорила нови 140 млн. кубически метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

“Диверсификацията означава сигурност на доставките и конкурентни цени. Правителството може да се похвали с конкретни действия, миналата седмица стартира строителството на интерконектора Гърция-България. Проектът ще даде реална възможност за достъп на други източници на природен газ. Беше регистрирано дружество, дъщерна кампания на “Булгартрансгаз”. Щастлива съм да съобщя, че късно тази вечер пристига танкер, който ще достави газ от САЩ. Това е възможно благодарение на договора с холандска компания. Тази доставка е на по-ниски цени от досегашните доставни цени”, заяви Теменужка Петкова и добави, че това е ясен знак, че правителството работи в посока диверсификация.

Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие.

Доставчикът депозира официално писмо до Министерство на енергетиката с ясно заявление за участие на пазара на газ в България и иска да участва в доставките на газ с около 500 млн. куб. метра през следващите 5 години.

Относно либерализацията на пазара на природен газ министър Петкова съобщи, че правителството сериозно работи в тази насока. „Доставката на газ от САЩ стана възможна с договора, който Булгаргаз сключи с фирма Колмар – холандска компания, един от лидерите на пазара на втечнен природен газ. Тази доставка на практика е на по-ниски цени от досегашните доставни цени. Смятам, че това е сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ у нас, и един много ясен знак за това, че правителството работи изключително целенасочено към либерализация на пазара на природен газ“, съобщи Петкова.

Производител на първата доставка е американска компания, а на втората доставка – Бритиш петролиум. „Това е знакова новина за бъгарската енергетика и енергиен сектор“, смята Петкова.

Доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и доставчика Булгаргаз с ясно намерение да участва в пазара на природен газ в България, като предлага да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор за доставка на втечен природен газ в размер на около 500 млн. кубични метра газ за пет години. „Тоест, това е реално решение на българската борса за търговия с природен газ да бъде внесена реална ликвидност“, допълни Петкова.

“Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г.”, съобщи пък Николай Павлов, директор на „Булгаргаз”. „Булгаргаз” много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние”, коментира той. “Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дългосрочния договор с наши партньори”, заяви Павлов.

Той уточни, че „Булгаргаз” като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко да подадат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват. „Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена”, заяви директорът на „Бургаргаз” и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

„Булгаргаз” може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител”, каза още Николай Павлов. /БГНЕС

DW.COM