България, Политика

Цветелина Пенкова: С влизането в еврозоната вече ще сме на масата, на която се взимат решенията

Международна конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“ се проведе в Университета за национално и световно стопанство.

Организатори на форума са Цветелина Пенкова, член на Европарламента от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и катедра „МИО и бизнес“ към УНСС. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Присъединяването ни към еврозоната е следващата логична стъпка от напредъка ни в интеграцията с европейските структури, става ясно от мнението на участниците в конференцията.

Не бива да се забравя, че поради валутния борд от 1997 г. България не е имала напълно самостоятелна монетарна политика.

Преди старта на събитието пред репортер на БГНЕС Пенкова сподели, че присъединяването на България към еврозоната има много ползи, но една от ключовите, която касае традиционните потребители, е намаляване на транзакционните такси и таксите по обмен на валутата. И допълни: “Също така цялостната интеграция към европейската икономика ще се засили сериозно. Което значи, че ние вече ще сме на масата, на която се взимат решенията на съюза.“

Евродепутатът изтъкна ползите от еврозоната при управление на кризи и посочи спасяването на Гърция от фалит, безпрецедентния пакет от мерки, предоставен от Европейската централна банка за спасяване от коронакризата.

В момента България е в следната позиция: от една страна сме във валутен борд, левът е вързан за еврото и „пренасяме в българската икономика всички шокове, които се случват в еврозоната, без да имаме право да участваме в управлението на процесите и във взимането на решения“, посочи Пенкова. И изрази увереността си, че присъединяването към еврозоната е правилния път за България.

Членството ни в ЕРМ 2 не е нова касичка за допълнителни средства, които ще се изсипят към страната, а преди всичко отговорности и нови възможности, посочи в изявлението си пред форума вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че страната ни все още няма национална програма за възстановяване на икономическия подем. „Ако успеем да прекараме кораба на българската икономика през цялото море от възможности, които сега се предоставят, членството ни в еврозоната действително ще бъде предпоставка за членство в ядрото на Европейския съюз“, подчерта вицепрезидентът./БГНЕС

DW.COM