Лайфстайл, Любопитно

Британски агент с име Джеймс Бонд работил в Полша

Златна възпоменателна монета, дело на Британския монетен двор, беше представена в началото на март 2020 г. като част от колекция във връзка с предстоящата поява на 25-я филм от сагата за британския агент 007.

Британски агент с име Джеймс Бонд е бил командирован в комунистическия блок две години след излизането на първия филм за Бонд, става ясно от архивитте на полския Институт за национална памет.

Бонд пристигнал във Варшава на 18 февруари 1964 г. и официалната му позиция била архивист в британското посолство, според документи от контраразузнавателната служба на комунистическа Полша.

Бонд, както е описан в документите, почти не прилича на едноименния си измислен „колега“, известен най-вече с влечението си към водка мартини , изкусителни представителки на нежния пол и пълни с чудатости коли.

Полските агенти отбелязват, че Бонд се е “интересувал от жени”, но е бил “много внимателен” и не е осъществявал никакъв контакт с полски граждани, става ясно от документите, публикувани във Фейсбук.

Институтът за национално възпоменание заяви, че той британецът е бил “оперативен служител на ниско ниво с високопоставено име”, тъй като дори комунистическите агенти вече били наясно за съществуването на измисления герой.

През октомври и ноември 1964 г. Джеймс се опитва да пътува до “военни съоръжения” в Бялисток и Олщин в североизточна Полша, близо до границата на Съветския съюз, съобщиха от института.

Очевидно не много успешен като агент, Бонд напуска Полша на 21 януари 1965 г.

Създателят на легендата за 007 Ян Флеминг, самият бивш агент, винаги казва, че е взел името на своя герой от книга за карибските птици на американския орнитолог Джеймс Бонд./БГНЕС

DW.COM