Лайфстайл, Любопитно

Веси Гекова: Изкуството е по-силно от политиката

Вярвам, че изкуството може да подпомага социални каузи и е доста по-силно от политиката. Това каза пред БГНЕС Веси Гекова, която е художник, дизайнер и екскурзовод.

Младата жена е учила в Лондон, Чехия и България. Днес се откри нейното art-fashion шоуто EDEN – третата й самостоятелна изложба. „В нея съвместно представям стъкла, които са изработени по древна италианска техника от XV в. за направата на огледало и модерната техника фюзинг, така че представям творби, които са смесица от двете техники. Също така представям своите авторски бижута от сребро и скъпоценни камъни”, разказа Веси Гекова.

Акцентът на изложбата е творбата “Триединство”. „Представя една древна венецианска техника за заливане с огледало и нова техника, която е от XXI в., така че за първи път сега имам възможност да смесим двете техники и да представим нещо различно”, посочи тя. Посетители могат да видят нейните интериорни обекти от бохемски кристал, за които разказа, че са направени ръчно в Чехия, от чешки майстори духачи по неин проект. „Както и невероятните ми скулптури от стъкло, които са създадени в София на базата на Нов български университет”, посочи младата жена.

И тъй като вярва, че изкуството може да подпомага социални каузи и е по-силно от политиката. „Така, че всеки път, когато организирам събитие дарявам средства за деца в неравностойно положение или за нуждаещи се хора“, заяви Гекова и добави, че всички нейни изложби са с благотворителна цел. „Защото наистина изкуството може да повлияе на обществото, не е просто за красота, то може да решава проблеми и може да подтиква хората да бъдат добри не само по Коледа”, споделя тя.

Изложбата в галерия „Контраст“ продължава до 1 септември. /БГНЕС

DW.COM