Лайфстайл, Шоубизнес

Доналд Съдърланд с почетна награда от кинофестивала в Сан Себастиан

Канадският актьор Доналд Съдърланд, известен с редица разнообразни филми като “M*A*S*H” и поредицата “Игрите на глада”, ще получи награда за цялостно творчество на испанския филмов фестивал в Сан Себастиан, съобщиха организаторите за АФП.

На 26 септември 84-годишният актьор ще получи наградата „Доностия“, с която ще бъдат отбелязани „повече от петдесет години отлични превъплъщения“.

„Съдърланд е доказал големия си талант, въплъщавайки десетки герои, без значение от жанра: от драма до военни филми, трилъри, филми на ужасите и научна фантастика“, се казва в изявление на филмовия фестивал.

През 2017 г. той бе отличен с Почетна награда на Академията за актьорската си кариера.

Един от ранните му хитове е ролята му на армейски хирург в черната комедия на Робърт Алтман от 1970 г. “M*A*S*H”, посветена на войната в Корея. Повече от четири десетилетия по-късно той е по-известен на по-младите зрители като тираничния президент Сноу в блокбастъра “Игрите на глада”. През годините е участвал в редица аплодирани филми, сред които смразяващият психотрилър на Никълас Роуг “Don’t Look Now” (1973 г.) и биографичния „JFK“ на Оливър Стоун (1991 г.). През 70-те години той участва във филмите на водещите италиански режисьори Бернардо Бертолучи (“1900”) и Федерико Фелини (“Казанова”).

Съдърланд ще получи наградата преди прожекцията на най-новия си филм “The Burnt Orange Heresy”, в който участва и Мик Джагър.

Предстоящите му проекти включват телевизионен сериал “The Undoing” с Никол Кидман. /БГНЕС

DW.COM