Лайфстайл, Любопитно

Медовина и виртуална баница на фермерския пазар в София

Медовина може да си купи човек от фермерския пазар “Пендара” в София, който тази неделя се провежда пред сградата район Оборище, предаде репортер на БГНЕС.

„Медовината е най-старата алкохолна напитка, позната на човечеството. Вкусът е уникален, много трудно е да я опиша, но най-сходно бих казал, че е до бялото вино. Традиционно медовината е сладка, може да се направи и да е суха”, разказа пред БГНЕС Митко Кацев, който е четвърто поколение пчелар.

Митко Кацев с усмивка показва голямото разнообразие от пчелен мед, който предлага. “Имаме 9 различни вида мед и медовина, тя е направена пак с нашия мед”, посочи той. Мъжът сподели, че реално това е доста непопулярна алкохолна напита в България, но пък е на почит в скандинавските страни. “В България, доколкото аз съм запознат, има двама производители, има хора, където си правят домашно, но на пазара познаваме само двама. Ние не сме пивовари, нашата специалност е медът, но си партнираме с пивовар”, каза още той. Вкусовете са два и са на една цена, като бутилка от 330 мл струва 12 лева.

А иначе посетителите на пазара освен медовина и мед, разглеждайки щандовете могат да намерят сезонни плодове и зеленчуци, вина, млечни, месни продукти и др.

“На това място пазарът ни е за втори път, преди това сме правили пазари на площад “Св. Неделя”, но тук сме за втори път и смятаме, че ще бъде удачно да продължим като постоянен пазар – всяка неделя”, коментира Гергана Кабаиванова, която е управител на Фондация LocalFood.bg.

Бутиковият фермерски пазар представя производители от цялата страна на автентични фермерски продукти. Концепцията се отличава с това, че са повече фокусирани върху традиционните храни. “Идеята ни е, когато COVID-мерките го позволяват, да започнем да правим тук събития, които да представят разнообразни селски храни. Също така ще правим изложби със снимки”, разкри още Гергана Кабаиванова.

Тя сподели, че организират и кулинарен конкурс за най-вкусна традиционна баница. В него са поканили всички столичани да се включат с интересни предложения на традиционни баници, известни им от техните баби и дядовци.

“Идеята е да популяризираме такива рецепти и също така да насърчим домакините да приготвят домашни баници”, разкри дамата. Конкурсът се провежда на два етапа. Първият е публикуване на снимки във Фейсбук страницата на фондацията. Двете рецепти, които са спечелили най-много гласове отиват на финали. “Те, предвид COVID-мерките ще проведат в домовете на домакините, ще заснемем как приготвят баниците у дома и след това ще публикуваме видеата. На финала, тези видеа също ще бъдат оценявани от посетителите на нашата страница. Тази рецепта, която спечели най-много гласове, ще получи наградата от 100 лева”, съобщи Кабаиванова. Финалът е на 28 февруари. /БГНЕС

DW.COM