Здраве, Лайфстайл

Нощта не е опасна за пациенти с COVID-19

Тежестта на коронавирусната инфекция при пациенти в реанимация не зависи от времето на денонощието. Рисковете за здравето може да са свързани с определено състояние по време на сън, каза Валери Суботин, ръководител на Центъра за анестезиология и реаниматология.


Според лекаря опасността от нощните часове за повечето пациенти с коронавирус е мит. Всъщност заплахата е само за хора със сериозни съпътстващи заболявания, добави Суботин.
„Ако говорим за пациенти със съпътстваща значима патология, например с хронична обструктивна белодробна болест или с наднормено тегло, тогава в определено време, при изпадане в дълбок сън, наистина могат да настъпят различни физиологични промени, включително спиране на дишането“, обясни реаниматорът.
Такива патологии се диагностицират бързо и лекарите винаги са особено внимателни към такива пациенти. Суботин отбеляза, че в болниците, специализирани в приемането на пациенти с коронавирус, са създадени всички условия за наблюдение на здравето на хората 24 часа в денонощието. Пациентите са постоянно наблюдавани, всички отклонения се регистрират незабавно и лекарите са наясно с тях.
“Клиниките са добре оборудвани, разполагат с всичко необходимо за стандартите за мониторинг. Конвенционалните системи за мониторинг доста добре проследяват състоянието на болните в интензивните отделения”, заключи Суботин. /БГНЕС и РИА Новости

DW.COM