Лайфстайл, Любопитно

Откриха най-ранните доказателства за първата успешна експедиция на Колумб

Първото писмо, доказващо успешното завръщане на Христофор Колумб от експедицията му в “Индия”, е намерено в „Историческия архив на благородниците”, намиращ се в Толедо.

Писмото е написано от португалския крал Жоао II, който през 1493 г. е бил със своя кораб в Лисабон. То е адресирано до Фердинанд Арагонски, който в този момент е бил със съпругата си, кралицата на Кастилия, Изабела в Барселона. “Вашият адмирал пристигна тук с богатствата на морето в пристанището на нашия град Лисабон, с когото много се радваме да видим”, се казва в съобщението, цитирано от вестник „La Razón”, информира РИА Новости.

“Писмото е намерено в архива на графовете на Вилагонсало сред документите на Родриго Ариас Малдонадо, който е един от съветниците на католическите крале”, каза директорът на архива Арансас Лафуенте. В Кастилия през 15-ти век нямало кралски офис и по-ценните документи били съхранявани от придворните.

Причините, поради които Колумб е решил да акостира в Лисабон, а не във всяко друго пристанище, например, Порто или Алгарве, може да са две: или корабът му е бил в толкова плачевно състояние, че не е могъл да продължи да плава, или Колумб е искал да покаже на португалския крал каква грешка е допуснал като не е финансирал експедицията, за което е бил помолен от Колумб преди той да потърси пари в Кастилия.

Според Лафуенте, който е работил по дешифрирането на посланието, написано на старинен португалски, текстът ясно изразява недоволство от Жоао II . „Смятаме, че Колумб е бил раздразнен. Фактът, че първата страна, в която е пристигнал на връщане от първото успешно пътуване, е съседна страна, ми се струва провокация“, каза историкът./БГНЕС

София
20°
thunderstorm with light rain
humidity: 82%
wind: 2m/s NNW
H 21 • L 20
23°
Tue
23°
Wed
25°
Thu
21°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM

избор на редактора

14-метрова метална арка от велосипеди, дело на художника Ксавие Минер, се издига в историческия център на Брюксел. Произведението на изкуството е в чест на 106-то издание на колоездачната обиколка на Франция, която ще стартира на 6 юли от Брюксел