Лайфстайл, Любопитно

“Портрет на приятел” – еклектична изложба за познати и анонимни лица

„Портрет на приятел“ е петата по ред изложба в рамките на проекта на Софийската градска художествена галерия „Другото око“, стартирал за първи път през 2010 година. Основният смисъл е външни куратори да бъдат поканени във фондовете на галерията, да изберат посока и идея за експозиция. Куратор на настоящата изложба е Иглика Трифонова, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата “Портрет на приятел” е като стена на стар градски дом.

Изборът на портрети е продължил 4-5 месеца. Трифонова коментира, че след като е допусната първоначално е била доста стъписана от богатата и разнолика колекция на галерията, много било трудно кой портрет точно да предложи на публиката. Определящо е бил един портрет на Андрей Даниел, който се е превърнал е в име на изложбата.

Хронологически творбите са от периода XIX в. – първо десетилетие на XXI в. Представени са произведения както на знакови за българското изкуство имена като Боян Радев, Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев, Васка Емануилова.

„Сред познатите има и портрети на анонимни лица, които са също толкова въздействащи, колкото и известните. Независимо в каква стилистика са работени, в полу на шега си говорехме с екипа, че централната стена в колекцията прилича на стар градски дом, в който хората пазят портретите на близките от много поколения. Някои снимки са правени на плаки с много сребро, друго са селфита от внуците. Искахме да се получи нещо интимно“, разказа Трифонова.

В тази еклектична изложба всеки може да намери работи, които му харесват или пък не са по вкуса. „Иска ми се хората да се замислят за това що е портрет, що е поглед, какво е присъствие, близост. Това беше плахата ни цел, дано да сме успели“, надява се кураторката.

Разноликата изложба на Иглика Трифонова ще бъде по стените на Софийската градска художествена галерия до 2 юни. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
12°
broken clouds
humidity: 43%
wind: 5m/s NNE
H 13 • L 11
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM