Лайфстайл, Любопитно

Слоницата Артайда отбеляза рождения си ден с 38-килограмова торта

Слоницата Артайда празнува рожден ден с 38-килограмова торта, предаде репортер на БГНЕС.

Обитателката на столичния зоопарк става на 57 години и по този повод получава специална торта. Вкусното 38-килограмово изкушение е направено от хляб – древните култури лимец и спелта, заквасен с жива квас, напоен е с фруктозен сироп. За да усети Артайда специалния повод, между блатовете има много свежи плодове и зеленчуци, и като завършек имаме пълнозърнести макарони с брашно от рожков, сподели пред БГНЕС зооинжинерът Анита Цветанова. Повече от половин ден е отнело създаването на лакомството.

Глазурата на тортата пък отново е с богат асортимент от сладки, свежи плодове и зеленчуци.

Артайда пристига в столичния зоопарк в далечната вече 2004г. от Германия. „Ние сме я приели и от този момент насетне се грижим ежедневно за нея. Много малко от хората знаят, но да се грижиш за слон не е толкова лесно, защото слоновете са огромни животни, които изискват освен огромните количествата храна – от 80 до 100 кг на ден, изискват и много грижа по поддръжката на краката”, разказа директорът на зоологическа градина София Добромир Бориславов.

Добромир Бориславов

Всяка седмица на Артайда се прави педикюр, който включва дезинфекция, „Това е спа-процедура за нашия слон, тя е дресирана и влиза сама във вани с дизенфектант – първо, за дезинфекция, и второ – за да омекнат ноктите й. След това животното стъпва върху специална подложка, на която със специална пила и с инструменти ноктите се оформят като на всяка изискана дама. След което слоницата получава баня, – в смисъл тя се мокри със специална вода и със специални препарати, за да може кожата да бъде мека, нежна и да е с нормалната степен на влажност”, разказа той. По думите на директора тези спа-процедури трябва да се правят ако не всеки ден, то поне през ден, за да може животното да се чувства комфортно и в добро здраве, паралелно с балансираното и здравословно хранене. /БГНЕС

DW.COM