Лайфстайл, Любопитно

Танцуващият по въже Хомо Луденс – Онник Каранфилян – 30 години в графиката

Танцуващият по въже Хомо Луденс е самостоятелна изложба на Онник Каранфилян, която е открита в Галерия „Контраст“ и може да бъде видяна до 4 февруари, предаде репортер на БГНЕС.

С нея Онник Каранфилян, който е сочен като един от най-интересните съвременни художници, отбелязва 30 години в графиката.

„Когато видите графиките на Онник, това е една толкова богата фантазия, толкова богата култура, толкова слоеве има в неговата графика, че някои от графиките му включват повече от 100 фигури вътре, както и различни сюжети, цитати от различни слоеве в развитието на европейската култура”, сподели кураторът проф. Аксиния Джурова, която каза, че го следи от 30 години. Тя посочи, че това е от една страна – богатият свят, богатото въображение на един четящ човек, на един интересуващ се от живота човек, на един израсъл в семейна среда, която много му е дала, но и той много е натрупал.

„Другото, което е много интересното при Онник и което се забеляза веднага още със завършването, беше, че се появява един голям рисувач и един график, който владее блестящо дълбокия печат. „Тази изложба показва, че той е един от малкото наши графици, които продължават до ден днешен да работят в тази тежка техника на старата гравюра, и на една техника на сухата игла и на офорта (графична техника, при която се гравира рисунка с острие върху грунд, покриващ метална плочка, обикновено цинкова или медна – бел.ред.), която предполага много сръчна рисунка и богата фантазия”, заяви кураторът.

Тя не скри, че неслучайно са купили лупи в изложбата. „За да могат зрителите, които влизат вътре, да разгледат графиките и да видят колко много възможности им се дават извън интерпретацията на художника, – те самите да интерпретират дадена тема. Аз не съм виждала художник, както е при Онник, който до такава степен да се забавлява, когато разказва своите графики”, разкри тя.

Аксиния Джурова

Защо „Танцуващият по въже Хомо Луденс” ? Това е въпрос, на който проф. Джурова отговаря така: „Затова, защото за него животът е една борба, за него животът е едно разплитане на кълбото, на въжето през цялото време докато ти от малък до голям израснеш. И даже в една от графиките той пише: Аз съм тук защо? Защото, изобразил се, разплел възлите на кълбото, и застанал над въжето отгоре, разперил ръце и казва: Ето, аз победих препятствията в живота и съм отгоре. Затова го кръстих така тази изложба.

Но не само това, добавя професор Джурова и допълва, че при него има една наслада от живота. „За разлика от общо-взето доста черния и песимистичен поглед на някой от художниците и графиците, той си е запазил това детско в него, това умение да извадиш различни цитати, като почнеш от Ренесанса, от Ван Дайк и минеш през всичко, което е до ден днешен – така да го направиш забавно и атрактивно, че да не може да го отминеш”, каза Аксиния Джурова.

Тя посочи,че миналата година Онник е взел награда на графичното биенале във Варна. „Онник, който има графики из целия свят, и който е познат и в Япония, и в различни други страни по света, успя миналата година отново при една невероятна конкуренция от страна на Тайланд, на Полша, на Мексико, и на фона на 447 художника, да вземе награда. Така че това също е доказателство за един безспорен майстор с невероятна фантазия, който представяме тук и се надявам, че ще бъде интересно за всички”, посочи проф. Аксиния Джурова. /БГНЕС

DW.COM