Лайфстайл, Любопитно

Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици

Ако мислите, че козите не са особено умни, значи много грешите. Германски учени твърдят, че козите са съобразителни и обичат да решават трудни задачи.

Козите обичат главоблъсканиците. На тях им харесва да бъдат възнаграждавани за решението на каквато и да е задача. Ако козата е изправена пред избора да получи лакомство даром или като награда за преодоляването на препятствие, тя ще избере втория вариант. До такъв извод са стигнали учените от Научно-изследователския институт по биология и селско стопанство в Думерщорф, Германия, изучавайки особеностите в поведението на животните.

В рамките на съвместен проект с швейцарския Център за създаване на благоприятни условия за живот (Agroscope) учените се опитали да разберат, на какво могат да научат козите и доколко те са в състояние да се ориентират и да оценяват заобикалящата ги среда.

Експеримент с получаване на храна

Същността на експеримента се състои в следното: Козите влизят в помещение с два отвора в стената. Единият е закрит с подвижна врата, а другият – открит. И в единия, и в другия имало храна за награда.

Около половината от животните предпочели да не вървят по лекия път, а по по-трудния – да отворят вратата с муцуна, за да стигнат до наградата си, обясни Ян Лангбайн от научно-изследователския институт.

Подобно изследване не е ново, подчертава „Дойче веле“. Учените в продължение на повече от 50 г. изучават поведенческия феномен Contrafreeloading, при който живите същества винаги избират по-трудния път за получаване на храна. Казано накратко, ако на животното се предложи храна просто така или ако трябва да си я „заработи“, изпълнявайки определена задача, козата винаги избира втория вариант.

Многогодишните проучвания показват, че единствено котката няма такива стремежи и предпочита да бъде хранена.

Освен всичко останало, козите са и любознателни и с удоволствие учат нови неща, твърди Лангбайн. Те имат потребността и способността да оценяват обкръжаващата ги среда, избирайки не непременно най-лесните начини за получаване на храна.

Учените са си поставили за цел да установят дали обучените кози са по-устойчиви на стрес от необучените. Резултатите от това ще помогнат да се подобрят условията на отглеждане на животните.

Търсенето на храна може да разнообрази живота им и да ги избави от скуката, смята Лангбайн. Когато се научи да отваря вратата и да получава за това награда, козата изпитва положителни емоции, обясни ученият. /БГНЕС

DW.COM